|
Recept na Beléšky/vdolky na plotně
Recept na Beléšky/vdolky na plotně je zařazen v kategorii sladká jídla.
K přípravě Beléšky/vdolky na plotně budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce oleje, 60 g droždí, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka. Na dotvoření: povidla a mák, nebo hrušková marmeláda, rybízová marmeláda, apod., nebo sádlo a sůl. Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Beléšky/vdolky na plotně
Recept na Beléšky/vdolky na plotně: Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout. Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik. Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta. Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené. Možná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.
Poznámka k receptu na Beléšky/vdolky na plotně: leňa:Mám radost, taky mi je dělala babička, narodila se v r.1897. Já jsem si na ně už několikrát vzpomněla, ale až dnes u počítače. Věděla jsem, že je to obyčejné těsto a mazala je sádlem. Pekly se na tzv. litinovém tálu. Ten už není, zkusím je na pánvi.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Beléšky/vdolky na plotně, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Cudla (Ludmila Patáková)
- Datum vložení: 19.05.2013
- Počet porcí: asi pro 4 osoby
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Sladká jídla
- Suroviny: Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce oleje, 60 g droždí, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka. Na dotvoření: povidla a mák, nebo hrušková marmeláda, rybízová marmeláda, apod., nebo sádlo a sůl. Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na beléšky/vdolky na plotně,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Beléšky/vdolky na plotně - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Beléšky/vdolky na plotně
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|