|
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves) je zařazen v kategorii polévky.
K přípravě Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
200 g červených fazolí 600 g uzeného vepřového kolena s kostí 3 maďarské pikantní klobásy 100 g mrkve 100 g celeru 100 g kořenové petržele 2 bobkové listy 1 malá cibule 3 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 2 stroužky česneku 1 lžíce sladké mleté papriky 2,5 l nesoleného masového vývaru, případně vody 1 vejce cca 100 g hladké mouky zakysaná smetana nasekaná petrželka pepř sůl.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves): Den předem namočíme fazole. Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat. Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme. Na těstoviny "csipetke" potřebujeme 100 g hladké mouky a 1 vejce, z kterých na válu připravíme pevné a pružné nudlové těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky. Z polévky vylovíme zeleninu a vyhodíme ji. Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout. Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vrátíme do polévky a necháme probublávat. Česnek utřeme se solí. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku. Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním. Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky. Vaříme doměkka. Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Poznámka k receptu na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves): Příklad, jak se moje práce prolíná s mým koníčkem: po shlédnutí archivního zpravodajského filmu z položení základního kamene pomníku Móra Jókaie v Komárně jsem pátrala po podrobnostech o tomto spisovateli na internetu. Nejčastěji vyskakoval výše uvedený tradiční maďarský recept, který si spisovatel natolik oblíbil a zpopularizoval, že nese jeho jméno. Pokrm patří mezi deset nejoblíbenějších jídel v Maďarsku a po realizaci a ochutnání se vůbec nedivím.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Eliza
- Datum vložení: 14.06.2013
- Počet porcí: 6-8
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Polévky
- Suroviny: 200 g červených fazolí 600 g uzeného vepřového kolena s kostí 3 maďarské pikantní klobásy 100 g mrkve 100 g celeru 100 g kořenové petržele 2 bobkové listy 1 malá cibule 3 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 2 stroužky česneku 1 lžíce sladké mleté papriky 2,5 l nesoleného masového vývaru, případně vody 1 vejce cca 100 g hladké mouky zakysaná smetana nasekaná petrželka pepř sůl
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na polévka móra jókaie (jókai bableves),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|