RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Pojednání o BORŠČI

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Pojednání o BORŠČI, recepty Pojednání o BORŠČI, Pojednání, o, BORŠČI


Recept na Pojednání o BORŠČI

Recept na Pojednání o BORŠČI je zařazen v kategorii polévky. K přípravě Pojednání o BORŠČI budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Dnes jsem vařil BORŠČ. Avšak na stránkách Top receptů jsem objevil 21 borščů s mnoha přísadami. Rozhodl jsem se proto nevkládat sem svůj recept, ale napsat drobné pojednání o tom, co je BORŠČ a co do něj vlastně patří. Ve vložených receptech jsem objevil tyto suroviny: bobkový list, brambory, celer, cibule, citron, cuketa, cukr, červená řepa, červené fazole z konzervy, červené zelí, česnek, hladká mouka, hlávkové zelí, hovězí kližka, hovězí přední s kostí, hřebíčky, chilli, jalovec, kečup pálivý, kedlubna, klobásy, kmín, kopr, krůtí maso, kuřecí salám, kysané zelí, kyška nebo kefír, libeček, maggi, máslo, měkký salám, mléko, mleté maso, morkové kosti, mražené zeleniny na Boršč, mrkev, nať celeru, nové koření, ocet, pepř, petržel, petrželová nať, rajčata, rajský protlak, salátová okurka, sladké mleté papriky, slanina, sterilizované lečo, sůl, špek, nakrájený na kostky, uzená krůtí prsa, uzený bok, vajíčko, vepřová plec, vepřová žebra, vývar z masa, zakysaná smetana, zelená paprika, zelené fazolky. Naházet všechny suroviny do jednoho hrnce, to by bylo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Fuj! Co dáme do polívky, záleží jen na nás!.

Pojednání o BORŠČI
Zvětšit obrázek

Recept na Pojednání o BORŠČI

Recept na Pojednání o BORŠČI:
Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísadou. Ta dodává polévce výraznou červeno-fialovou barvu. V některých zemích, jsou jako hlavní složka použita rajčata, přičemž řepy se užívá jako sekundární složky. Polévky bez řepy také existují, jako je oranžový boršč založený na bázi rajčatového protlaku a zelený boršč na bázi šťovíku, kopřivy či jiné byliny. Polskou variantou boršče je barszcz, což je čistý vývar z červené řepy, který se v Polsku podává i o Štědrém dnu například s uszky, což jsou taštičky z vaječného těsta plněné houbami a vařené v polévce. Je to vlastně polský typ ravioly. Polévka je součástí kulinářského dědictví mnoha národů východní a střední Evropy. Do kuchyně Severní Ameriky a anglicky mluvících národů se boršč dostal prostřednictvím ukrajinských přistěhovalců. Jsou dvě hlavní varianty boršče - teplý a studený. Oba jsou založeny na řepě, ale existují i výjimky. Horký boršč Horký boršč je vydatná polévka, je téměř vždy s hovězím nebo vepřovým vývarem. Obvykle obsahuje těžké škrobnaté druhy zeleniny včetně brambor a řepy, ale může také obsahovat kořenovou zeleninu, papriky a rajčata. Obvykle se podává jako předkrm s tmavým žitným chlebem. Studený boršč Boršč se podává za studena v mnoha různých národních kuchyních, v Litvě (šaltibarščiai), v Bělorusku (Chaładnik, Хaлaднiк [khaladnik]), v Polsku (Chłodnik), v Lotyšsku (Aukstā Župa) na Ukrajině (Холодник [kholodnyk], doslova "chladič"), v Rusku (swekolnik). Ale i v jiných částech Evropy se podávají studené polévky, v Maďarsku jsou to polévky ze sezonního ovoce (hideg gyümölesleves), ve Španělsku zeleninová polévka (gaspacho), v Bulharsku okurková polévka (tarator)

Poznámka k receptu na Pojednání o BORŠČI:
Jsem přesvědčen, že chuťových variací v kulinářském umění tolik, co melodických a rytmických nápadů v hudbě. Píseň Šla Nanynka do zelí, zahraje vesnický muzikant jinak než třeba Petr Janda nebo houslistka Gabriela Demeterová. Boršč v podání Gordona Ramsaye je to samé, co Nanynka v aranžmá Ennio Morriconeho. Avšak já dávám přednost lidovosti a tradičnosti. Velice dobře si pamatuji, jak moc mi chutnal boršč s teplým klučenickým chlebem v jedné písecké hospodě. Přeji všem, uživatelům TOP RECEPTŮ, aby dokázali ocenit tvůrčí přístupy druhých k různým receptům, které se na těchto stránkách objevují.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Pojednání o BORŠČI, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: ad libitum
  • Datum vložení: 27.03.2013
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Polévky
  • Suroviny: Dnes jsem vařil BORŠČ. Avšak na stránkách Top receptů jsem objevil 21 borščů s mnoha přísadami. Rozhodl jsem se proto nevkládat sem svůj recept, ale napsat drobné pojednání o tom, co je BORŠČ a co do něj vlastně patří. Ve vložených receptech jsem objevil tyto suroviny: bobkový list, brambory, celer, cibule, citron, cuketa, cukr, červená řepa, červené fazole z konzervy, červené zelí, česnek, hladká mouka, hlávkové zelí, hovězí kližka, hovězí přední s kostí, hřebíčky, chilli, jalovec, kečup pálivý, kedlubna, klobásy, kmín, kopr, krůtí maso, kuřecí salám, kysané zelí, kyška nebo kefír, libeček, maggi, máslo, měkký salám, mléko, mleté maso, morkové kosti, mražené zeleniny na Boršč, mrkev, nať celeru, nové koření, ocet, pepř, petržel, petrželová nať, rajčata, rajský protlak, salátová okurka, sladké mleté papriky, slanina, sterilizované lečo, sůl, špek, nakrájený na kostky, uzená krůtí prsa, uzený bok, vajíčko, vepřová plec, vepřová žebra, vývar z masa, zakysaná smetana, zelená paprika, zelené fazolky. Naházet všechny suroviny do jednoho hrnce, to by bylo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Fuj! Co dáme do polívky, záleží jen na nás!
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na pojednání o borŠČi, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Pojednání o BORŠČI - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Pojednání o BORŠČI

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist