|
Recepty -
hovězí maso
| Hovězí maso je maso tura domácího. Spolu s vepřovým masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách: v celku (jako např. hovězí pečeně), nakrájené na plátky (např. steak nebo biftek), na drobné kousky (např. guláš) nebo mleté (karbanátek). Hovězí maso je charakteristicky cihlově červené, obsah svalového barviva a výsledná barva masa však dále závisí na věku poraženého zvířete – u mladých kusů je bledě červená, u starších kusů a zvláště býků tmavě červená. Typická chuť a pach masa je ovlivněna přítomností těkavých mastných kyselin. Je zvláště výrazná u starších zvířat. S chuťovými vlastnostmi masa blízce souvisí šťavnatost a křehkost masa. Kýta se dělí na vrchní šál, spodní šál s karabáčkem, předkýtí a květovou špičku; Svíčková je podélný sval uložený pod bederními obratli. Má nejjemnější a nejkřehčí maso; Roštěnec se dělí na vysoký a nízký; Hrudí obsahuje protučnělé maso; Žebro se dělí na vysoké, nízké a pupeční; Podplečí a krk má maso dlouhá vlákna, je málo porostlé tukem; Kližka, svaly jsou více prorostlé; Z hovězího masa se připravuje mnoho nejrůznějších pokrmů. Zvláště oblíbené je v americké, britské, francouzské a české kuchyni, naproti tomu v kuchyni Středomoří a Asie se uplatňuje poměrně málo. Nejčastější úpravou je pečení vcelku: roast beef nebo po nakrájení na plátky biftek, hovězí steak. V české kuchyni se používá především k přípravě polévky a guláše, z nejkvalitnějšího masa se dělá svíčková na smetaně. Méně kvalitní maso se připravuje jako mleté do hamburgerů a různých směsí, jako je např. chilli con carne. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
hovězí maso recepty - vyberte si požadovanou kategorii:
- Redukční - Drůbeží maso - Grilování - Jiné maso - Minutky - Mleté maso - Omáčky - Pizzy - Polévky - Pomalý hrnec - Pomazánky - Pro děti - Pro začátečníky - Saláty - Slané pečivo - Vepřové maso
Nalezeno: 91 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 | 4 |
Anglická hovězí pečeně |
|
Hovězí maso (je podle mne lepší přední, mírně prorostlé) omyjeme, osušíme, potřeme marinádou ze sušené hořčice, pikantní hořčice, pepře a trošky oleje. Maso svážeme a necháme odležet na chladném místě nejlépe přes noc. Poté jej zprudka opečeme ...
|
|
|
Guláš Samuraj - recept od maminky |
|
Půl kg pěkného hovězího masa na nudličky na trošce oleje orestovat až se maso zatáhne, přidat utřený česnek, sůl, pepř, mletou papriku, 3 feferonky ( nebo kdo jak snese) , worcestr a dusíme doměkka, až je maso měkké, přidáme kečup, necháme provařit a je ...
|
|
|
Ruský biftek - recept od maminky |
|
Hovězí maso očistíme od tuku a blan, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a semeleme. Přidáme hrst sekané petrželky, zamícháme a vytvoříme 4 kulaté bifteky. Postup můžete použít stejný jako na sekaný biftek dle odkazu v poznámkach. kapii a cibu...
|
|
|
Hovězí pikantní nudličky |
|
Plátky hovězí roštěnky si nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, okořeníme a velmi zprudka orestujeme za stálého míchání na rozpáleném oleji. Pak restujeme už volněji až zase do tuku, malinko zaprášíme moukou, přidáme trošku vody a chilli pastu. Můž...
|
|
|
Hodslavská řezanka |
|
Na céčka nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném sádle, přidáme masox, který rozpustíme, poté přidáme na nudličky nakrájené maso, zarestujeme a až pustí šťávu přidáme rajský protlak, opepříme a pod pokličkou za občasného podlévání ho...
|
|
|
Recept na Hovězí líčka |
|
Hovězí líčka si pečlivě očistíme, to je základ všeho vaření. Poté vložíme maso na rozpálený olej-tím nešetříme, do dost velkého hrnce, aby se tam všechno vešlo, jelikož ho musíme prudce péct, abychom vypekli tučnější kousky z masa. Nesmí se nám za...
|
|
|
Nejlepší recept na Rajská omáčka s hovězím masem |
|
Začneme vývarem z hovězího masa. Na dně papiňáku rozpálíme trochu oleje. Na něm ze všech lehce osmahneme maso, aby se zatáhlo (je možné místo toho vložit maso do už vařící vody, ale maminka to dělává takhle :) ). Zalejeme vodou, přidáme očištěnou mrkev...
|
|
|
Nejlepší recept na Pravá bulharská pomazánka |
|
Nejdrive je nutno predvarit suroviny.Dame uvarit domekka hovezi maso a v druhem hrnci brambory a vse nechame po uvareni radne vychladit.vyvar z masa muzeme pouzit na polevku nebo jinak zuzitkovat.Pote si pripravime masovy mlynek a semeleme maso,brambory,oloupanou cibuli a okurky ...
|
|
|
Recept na Hovězí kostky ve vlastní šťávě |
|
Nejdrive si omyjeme maso, zbavime ho blan a mastnych casti. Nakrajime na vetsi kostky a nasolime. Dame stranou a nakrajime si na drobno cibuli. Mezitim nechame v hrnci rozehrat olej a pote do nej vlozime nakrajenou cibuli a nechame ji krasne zesklovatet. Nyni pridame maso a ...
|
|
|
Nejlepší recept na Svíčková s mletým masem |
|
Mleté maso v misce smícháme s vrchovatou lžičkou soli, špetkou pepře, třemi lžícemi strouhanky a vytvoříme z něj malé placičky. Do hrnce nalijeme trošku oleje a všechny v něm postupně osmažíme. Mezi smažením si nachystáme zeleninu. Okrájíme ji a nastrou...
|
|
|
Nejlepší recept na Dalmatská pašticada |
|
Maso v celku se prošpikuje slaninou, celým česnekem a pár hřebíčky, zalije se trochou vinného octa a dá se do druhého dne odležet. Druhý den maso vyndáme, otřeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dáme dusit spolu s drobně nakrájeným celerem ...
|
|
|
Recept na Hovězí rolka se zeleninou |
|
Maso upravit na plát,naklepat,osolit,opepřit,potřít křenem,hořčicí,kečupem a zabalit do rolky,nechat do příštího dne v lednici.Maso osmahnout na troše oleje,vyndat,na výpeku zesklovatět cibuli a dát do PH.Do hrnce zároveň dát zeleninu nakrájenou na kolečka a...
|
|
|
Křenová omáčka s hovězím masem |
|
Maso jsem osušila a v nerezovém hrnci osmahla ze všech stran. Pak jsem přidala všechny ostatní ingredience, zalila vodou, aby maso bylo ponořené, osolila a dala vařit. Až začala voda vřít, přikryla jsem hrnec poklicí a šoupla jej na 2 - 2 1/2 hodiny do trouby vyh...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí v kapustě |
|
Gazdovskú slaninu nakrájíme na malé kostičky (max 0,5 mm), rozškvaříme dokřupava, v ní necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky (cca 3cm) nakrájené maso, opepříme, orestujeme, osolíme, podléváme bujónem a pod pokličkou dusíme tém...
|
|
|
Frankfurtská hovězí pečeně II. - recept od maminky |
|
Do masa uděláme dlouhým ostrým nožem díry, naplníme je párky, maso osolíme a opepříme. Cibuli zpěníme na sádle, přidáme papriku a po chvilce zalijeme vodou. Vložíme maso, přiklopíme a pečeme doměkka. Během pečení doléváme vodu a maso obracíme. Měkké...
|
|
|
Topinková směs - recept od maminky |
|
V hlubší pánvičce (dělám to ve voku) rozehřejeme trošku sádla a opečeme masíčko, přidáme sůl, pepř, rajský protlak s troškou vody a sterilované lečo, vše pěkně vydusíme na šťávičku a přidáme bazalku sušenou. Kdo má rád, přidá feferonku. Teplé,...
|
|
|
Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině |
|
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do hluboké pánve na máslo. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené lišky. Pustí si vodu, takže je několik minut podusíme, pak necháme odpařit vodu, přidáme víno a nepřikryté necháme odpařovat. Mezitím v třecí ...
|
|
|
Makedonské maso |
|
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme jednu lžíci oleje, solamyl, promícháme a necháme chvilku odležet. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli krájenou na plátky, maso a restujeme. Přidáme fazolky, protlak znovu krátce orestujeme a zali...
|
|
|
Nejlepší recept na Hovězí maso na červeném víně a houbách |
|
Maso naklepeme a ze všech surovin (kromě hub) si vytvoříme marinádu, (nechala jsem marinovat 2 dny), pak maso vložíme do hrnce a dusíme, přiléváme vodu,po půl hodině vložíme houby, nakonec, až je maso měkké, rozkvedláme si polohrubou mouku s vodou a zahustíme....
|
|
|
Okurková omáčka s masem |
|
Na cibulce opražíme maso na kostky, přisypeme nadrobno nakrájená vejce a okurky a podusíme. Pak přidáme sůl, pepř, můžeme i mletou papriku a zalijeme vodou. Podusíme, až je maso měkké, tak zalijeme záklechtkou z vody a hladké mouky a provaříme. Podáváme s kn...
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | Nalezeno: 91 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|