|
Recept na Jaternice – Rozpis na 10kg
Recept na Jaternice – Rozpis na 10kg je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Jaternice – Rozpis na 10kg budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
3 kg masitých částí: bůček, lalok, 1,80 kg sleziny a plic, 2,30 kg bílého pečiva, 500g jater, 130 g soli, 1 polévková lžíce mletého pepře, 1 lžíce mletého nového koření, 1 lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 5 oloupaných stroužků česneku, asi 2 l masového vývaru, 20 až 22 metrů tenkého střeva..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Jaternice – Rozpis na 10kg
Recept na Jaternice – Rozpis na 10kg: Masité části a vnitřnosti (kromě jater) nakrájíme na stejné kousky a každé zvlášť předvaříme do měkka. Uvařené vnitřnosti umeleme, masité části posekáme nožem nebo kolíbkou. Rozetřený česnek umeleme se syrovými játry. Nakrájené bílé pečivo krátce namočíme do vody, vymačkáme, smícháme s játry a česnekem, přidáme vnitřnosti a rozsekané maso. Nakonec přidáme tolik vývaru, aby vznikla přiměřeně hustá kašovitá hmota. Připravený prejt plníme do střívek, zašpejlujeme a jaternice vkládáme do vařicí vody.(Musí se vařit). Potom udržujeme po dobu asi 15 min. teplotu vody mezi 85-90°C. Uvařené jatrnice vyplují navrch,(pískají), sbíráme je sítem a oplachujeme nebo dáváme do studené vody. Potom je rozložíme v jedné vrstvě na čistou podložku v chladné místnosti tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Asi po 15 minutách je obrátíme. Skladujeme při 0°C. Spotřebujeme do 3 dnů. Zbylý prejt můžeme sterilizovat ve sklenicích pod víčky nebo zmrazit nebo ihned upéci. Během pečení nemícháme, jakmile se vytvoří kůrčička, prejt vyjmeme a necháme vychladnout. Bílé pečivo do jaternic se peče den před zabijačkou, aby bylo čerstvé a tuhé. Na pečení se používá výhradně hrubá mouka, kvasnice, trocha cukru na kvásek, sůl a voda. Kupované bílé pečivo (veky) zkracují trvanlivost a prejtu dávají jinou mazlavou chuť.
Poznámka k receptu na Jaternice – Rozpis na 10kg: Ze zabijačkových jaternic se dělají ještě Moravské jaterničky, Uzené jaterničky a Uhlířky, nejsou tak známé a má každý svou recepturu.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jaternice – Rozpis na 10kg, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: fb.lib (František Brusák)
- Datum vložení: 03.04.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: 3 kg masitých částí: bůček, lalok, 1,80 kg sleziny a plic, 2,30 kg bílého pečiva, 500g jater, 130 g soli, 1 polévková lžíce mletého pepře, 1 lžíce mletého nového koření, 1 lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 5 oloupaných stroužků česneku, asi 2 l masového vývaru, 20 až 22 metrů tenkého střeva.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jaternice – rozpis na 10kg,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jaternice – Rozpis na 10kg - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jaternice – Rozpis na 10kg
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|