|
Recept na Zelňačka podle starýho Habany
Recept na Zelňačka podle starýho Habany je zařazen v kategorii polévky.
K přípravě Zelňačka podle starýho Habany budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
• 500 g kysané zelí • 50 g špek • sádlo (olej) • 250 g cibule • 6 KL červená paprika • 500 g klobása (papriková) • KL celý pepř • KL nové koření • ½ KL kmín • 500 g brambory • 2-3 PL hladká mouka • 200 ml zakysaná smetana (pomazánkové máslo) • sůl, pepř, cukr, ocet.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Zelňačka podle starýho Habany
Recept na Zelňačka podle starýho Habany: Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli do zlatova (dle potřeby přidáme sádlo) Přidáme papriku, krátce!!! osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Přihodíme celý pepř, nové koření, kmín a asi na centimetrová kolečka pokrájenou klobásu. Necháme probublávat a posléze přidáme okrouhané, dle zvyklosti nakostkované brambory. Před dovařením brambor zahustíme záklechtkou z mouky a za stálého míchání provaříme. Pak přidáme uvařené zelí vč. vody ve které se vařilo (pozor na překyselení) a přidáme vroucí vody tolik, aby polévka byla hustá podle našich představ. Přidáme smetanu, zamícháme a odstavíme z plamene. Dokyselíme (vodou scezenou ze zelí nebo octem) a dochutíme solí, pepřem a případně cukrem. V původním receptu stojí psáno: "Hrnec s polévkou necháme vychladnout a dáme uležet do chladu, necháme spojit chutě – optimálně na dobu 24 hodin. Pak nastává nejvhodnější doba k prudkému labužničení a konzumaci." Ano, je tomu tak! Akorát slovní spojení "necháme spojit chutě" bych spojil ve výraz "necháme odležet"... Poznámka: Vařívám dvě dávky v desetilitrovém hrnci a bývá tak ze 3/4 plný. Chuť polévky je dána především kvalitou použité klobásy. Vařívám z Uherské klobásy od KRAHULÍKA (Albert). Když dodržím množství podle receptu, tak je polévka pro děti příliš ostrá a čím odleželejší, tím pálivější. U nás je tzv. přesnídávková polévka (zelná s klobásou, zelná s houbami, gulášová, dršťková) s oblibou pojídána s buchtami (povidlovými), či táči (perníkovými, tvarohovými), nebo s vánočkou…
Poznámka k receptu na Zelňačka podle starýho Habany: ZDROJ (upraveno) http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab... Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím… Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte… Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů… Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Zelňačka podle starýho Habany, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: .
- Datum vložení: 28.03.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Polévky
- Suroviny: • 500 g kysané zelí • 50 g špek • sádlo (olej) • 250 g cibule • 6 KL červená paprika • 500 g klobása (papriková) • KL celý pepř • KL nové koření • ½ KL kmín • 500 g brambory • 2-3 PL hladká mouka • 200 ml zakysaná smetana (pomazánkové máslo) • sůl, pepř, cukr, ocet
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na zelňačka podle starýho habany,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Zelňačka podle starýho Habany - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Zelňačka podle starýho Habany
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|