|
Recept na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Recept na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
pomerančová šťáva celozrnná žitná mouka žitná mouka chlebová Vyrobit životaschopný kvásek touto metodou je hračka - stačí na to žitná mouka a necelých 100 ml přírodní ovocné šťávy - (neslazený) mošt, 100% džus (bez cukru a konzervantů) nebo jen vymačkat pomeranč nebo mandarinku.....
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Recept na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení: První tři dny použijeme šťávu (měla jsem z vymačkaného pomeranče) a celozrnnou žitnou mouku. Šťávu proto, že přirozeně okyselí prostředí a zabrání tak množení nežádoucích mikroorganismů, které někdy svým působením vývin kvásku pozdrží, zpomalí. Vhodnější je míchat kvásek v menší sklenici, použila jsem asi 200 ml, a kvásek si založit (a pak i krmit) malým množstvím mouky. 1. den smícháme 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky 2. den promícháme a přidáme opět 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky 3. den vmícháme znovu 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky (K těmto třem bodům patří první čtyři fotky.) 4. den už můžeme přejít z celozrnné mouky na mouku chlebovou. Ze všeho množství kvásku, co zatím máme, si odebereme pouhých 40 g, ke kterým přidáme 20 g obyčejné pitné vody a 20 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháme, zakryjeme proti osýchání a necháme vykvasit. Zbytek původního kvásku vyhodíme. 5. den opět nakrmíme stejně, jako den před tím (40 g kvásku, 20 g vody a 20 g mouky) a stejně krmíme až do doby, než začne kvásek pravidelně růst - ten můj rostl stejně už od 4. dne (foto č.5 - mezi první a třetí fotkou uplynuly jen 2,5 hodiny) Něco málo přes 4 hodiny trvalo kvásku, než dosáhl svého maxima, byl plný bublinek (z bočního pohledu, přes stěnu odměrky) a jeho povrch se pěkně vyklenul (foto č.6) Přes noc kvásek ještě více uzrál, a potřeboval znovu nakrmit - dává to najevo zarovnaným nebo až propadlým, i jakoby potrhaným povrchem (foto č.7), popraskanýma bublinama a je cítit o hodně kyseleji, než večer, kdy byl vypouklý a kyselkavě, chlebově voněl. Pokud nám kvásek reaguje takto (pravidelně, rychle a ochotně zvětšuje svůj objem), je možné přejít na krmení 2 x denně (aby se rozmnožila a ustálila mikroflora a kvásek se stal silným tak, že sám, bez použití droždí nakypří třeba těsto na chleba). Po dobu 10-14 dnů 2 x denně z kvásku odebereme 10 g, ty nakrmíme 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zbytky kvásku (po odebrání) můžeme postupně ukládat všechny dohromady do lednice a přidávat pak kvásek do jakéhokoliv kynutého těsta - na chleba, rohlíky aj. Výrazně zlepší jejich chuť. Takto nakrmený kvásek (10-40-40) by měl do 8-12 hodin po nakrmení minimálně zdvojnásobit dvůj objem. Po 14 dnech by měl být kvásek dost silný na to, aby vykynul náš první celokváskový chleba......
Poznámka k receptu na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení: Zdroj: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/... Základní kváskový chleba můžete zkusit např.tenhle: http://www.toprecepty.cz/recept/34444-zakladni-kva...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 26.09.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: pomerančová šťáva celozrnná žitná mouka žitná mouka chlebová Vyrobit životaschopný kvásek touto metodou je hračka - stačí na to žitná mouka a necelých 100 ml přírodní ovocné šťávy - (neslazený) mošt, 100% džus (bez cukru a konzervantů) nebo jen vymačkat pomeranč nebo mandarinku....
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|