|
Recept na Rakytníkový sirup zastudena
Recept na Rakytníkový sirup zastudena je zařazen v kategorii nápoje.
K přípravě Rakytníkový sirup zastudena budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
1 kg šťávy z rakytníku 1 - 1,5 kg cukru lžička kyseliny citronové.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Rakytníkový sirup zastudena
Recept na Rakytníkový sirup zastudena: Plody rakytníku projedeme odšťavňovačem, případně rozdrtíme a propasírujeme. Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem, až se rozpustí. Zásadně nevaříme, ohřejeme max. na 75 stupňů, vmícháme kyselinu citronovou a naplníme do vymytých a vypařených sklenic nebo lahví. Uchováváme v chladu, nejlépe v lednici. Preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nachlazení 3x denně Je známo, že jeden plod rakytníku pokryje denní potřebu vitaminu C
Poznámka k receptu na Rakytníkový sirup zastudena: Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti. Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou převelmi kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10°C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :) Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv vygůglit.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Rakytníkový sirup zastudena, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: hosta
- Datum vložení: 13.12.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Nápoje
- Suroviny: 1 kg šťávy z rakytníku 1 - 1,5 kg cukru lžička kyseliny citronové
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na rakytníkový sirup zastudena,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Rakytníkový sirup zastudena - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Rakytníkový sirup zastudena
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|