|
Recept na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Recept na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky je zařazen v kategorii moučníky - dezerty, zákusky, poháry.
K přípravě Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na odpalované těsto: 175ml vody 85g másla ( ne Heru, Stellu a pod. ) 110g hladké mouky špetka soli 3 vejce Na polevu: 250g hořké čokolády nejlépe 75% 110ml horké vody Na náplň: 500ml smetany ke šlehání (vychlazené) 2 ztužovače šlehačky( nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku) lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru ).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Recept na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky: Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vratíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intensivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery. Těsto v troubě "naskočí". Troubu předehřejeme na 200 st. horní + dolní ohřev a pečeme cca 15-30 minut ( znáte trouby ) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :-))))). Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže ( no troubě, pochopitelně ). V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli.. jako já, např. šlehačku :-)))), nebo se mrkneme, co je nové na TOPkách, nebo dělejte, co libo. Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku. Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec. No, a blížíme se do finále: Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou. Tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme.. ááchh :-)
Poznámka k receptu na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky: Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie.. malilinko upraveno. Je to v podstatě úplně obyčejné, odpalované těsto. Ale na rozdíl od klasických větrníků s těžkým, máslovým krémem, je toto jako dech, jako pírko. Čokoláda navlhčí těsto, šlehačka krásně odlehčí celou kompozici a vy si pochutnáte. A věřte, jeden kousek vám stačit nebude. Dobrou chuť. P.S. Profiteroles mají i svou písničku :-))) http://www.youtube.com/watch?v=83ss7oNunwo A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání: Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník (tím nemyslím to, co prodávají ve většině pekařství, ale pořádně upečený, opravdovou karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem bohatě naplněný zákusek) vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: rebeka (Naďa)
- Datum vložení: 16.01.2013
- Počet porcí: asi 35 ks.
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Dezerty, zákusky, poháry
- Suroviny: Na odpalované těsto: 175ml vody 85g másla ( ne Heru, Stellu a pod. ) 110g hladké mouky špetka soli 3 vejce Na polevu: 250g hořké čokolády nejlépe 75% 110ml horké vody Na náplň: 500ml smetany ke šlehání (vychlazené) 2 ztužovače šlehačky( nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku) lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru )
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|