|
Recepty -
povidla
| Povidla jsou potravina kašovité konsistence, vyráběná ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek. Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními mrazíky, aby byl vyšší přirozený obsah cukrů. Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do pečiva (buchet, koláčů, šátečků aj.) a dalších pokrmů (např. kynutých knedlíků). Jejich užívání bylo hojnější v minulosti, kdy trvanlivá povidla představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
povidla recepty - vyberte si požadovanou kategorii:
- Bezmasá jídla - Bramborová jídla - Nepečené - Pečené - Pečené - Plněné - Plněné - Domácí pekárna - Dorty - Drůbeží maso - Hovězí maso - Jiné maso - Mikrovlnná trouba - Bábovky - Kynuté - Dezerty, zákusky, poháry - Ostatní - Dia a bezlepkové - Kynuté - Drobné pečivo - Kynuté - Záviny, rolády - Kynuté - Muffiny - Ostatní - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Smažené - Muffiny - Nepečené a mražené - Ostatní - Perníky - Řezy - Záviny, rolády - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Řezy s ovocem, bublaniny - Smažené - Záviny, rolády - Omáčky - Ostatní - Ryby - Sladká jídla - Těstoviny - Vepřové maso - Zdobení
Nalezeno: 211 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 10 |
Babiččiny pampušky |
|
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, rozmícháme vejce, mouku, cukr a vše kvedláme tak dlouho, až se vytvoří tekuté hladké těsto-jako na lívance. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Do máslem, nebo tukem vymazaného lívaneční...
|
|
|
Peciválky - recept od maminky |
|
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 mi...
|
|
|
Šneci z listového těsta na sladko - recept od maminky |
|
Na makovou náplň vše svaříme v hrnci do husta (krémova) a necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň všechny suroviny vyšleháme do hladka. Troubu si předehřejeme na 200°C (prosím řídit se vlastním spotřebičem). Listové těsto si rozdělíme na poloviny. Je...
|
|
|
Recept na Babiččiny blbouny |
|
Do mísy prosijeme všecku mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Pa...
|
|
|
Recept na Hanácké hertepláky |
|
Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a najemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké. Na pomoučeném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme n...
|
|
|
Nejlepší recept na Pouťové koláčky |
|
Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, navrch rozdrobíme kvasice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme měkké máslo (ne rozehřáté) a vše ostatní a zpracujeme v těsto. Necháme odpočinout asi 20 min (pokud jsme máslo přece jen rozehř...
|
|
|
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidlama a mákem |
|
Vytvoříme bramborové těsto. Z něj vyválíme nohavičku, nožem ukrajujeme kousky a pomocí válečku tvoříme placky - asi jako palacinky. Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách do zlatova. Poté mažeme povidlama podle chuti, sypeme mákem smíchaným s...
|
|
|
Frgálová buchta |
|
Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva a umÍcháme těsto. Dvě třetiny těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme tvarohovou náplní, lžičkou poklademe povidly a makovou nebo jinou náplní a přelejeme zbyt...
|
|
|
Beléšky/vdolky na plotně - recept od maminky |
|
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout. Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vl...
|
|
|
Olejové koláčky |
|
Do pekárny dáme mléko, olej, sůl, mouku, cukr ,kvasnice , nastrouhanou citronovou kůru (můžeme ovonět rumem)a zapneme program těsto.Pokud se zdá těsto řidší můžeme přidat truchu mouky. Jakmile je těsto hotové vyválíme z něho plát a pomocí sklenice vykraj...
|
|
|
Nejlepší recept na Kecaný koláč |
|
Udělat z mléka, droždí a trochu cukru kvásek, zadělat normální kynuté těsto, nechat vykynout. Poté rozválet na 1 velký plech a 1 kulatý, nechat trochu nakynout. Na těsto dáváme lžící malé kopečky nádivky, které pravidelně střídáme. Navrch drobenku. P...
|
|
|
Cukrářské jablečné řezy |
|
Ze surovin na těsto rukama vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hod. odpočinout. Pak ho rozdělíme na dvě části a vyválíme dvě placky na velikost plechu. Prvou placku dáme na vymazaný plech /neb peč. papír/ a na ni rozprostřeme NASTROUHANÁ jablka, přip...
|
|
|
Staročeské vdolky - recept od maminky |
|
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme t...
|
|
|
Recept na Habešan |
|
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet. Rozdělíme na dva díly, které rozválíme jako štrůdl. Pomažeme je pořádně povidly a lehce poprášíme skořicí. Lískové ořechy necháme na 10-15min v troubě na 100°C, aby se více uvol...
|
|
|
Nejlepší recept na Horácké koláče |
|
Smícháme trochu mléka, trochu cukru, droždí a uděláme kvásek, nechame vzejít. Mouky smícháme, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku a žloutky a vzešlý kvásek, zamícháme. Přiléváme vlahý tuk a mléko. Dobře vymísíme. Necháme na teplém místě vzejít. ...
|
|
|
Prajzké koláče -nekynuté |
|
Mouku promícháme s cukrem a solí, necháme vzejít kvasnice v troše teplého mléka s cukrem- vytvoříme kvásek. Žloutky rozmícháme ve zbytku teplého mléka a vlejeme do mísy s moukou. Přidáme olej a kvásek. Dobře zpracujeme. Těsto se nenechává kynout. Zpraco...
|
|
|
Chodské koláče - recept od maminky |
|
Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, po vzejití vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře. Po vykynutí oddělujeme 21 dkg bochánky, které vyvalujeme na peč. papíru dokulata. Prsty vyznačíme obrubky, které pomažeme rozkvedlan...
|
|
|
Kynuté záviny, koláče ze šlehačky |
|
Suroviny v pekárně nastavíme na program těsto. Pak na vále zpracujeme bud záviny, buchty, koláče a nebo rohlíčky. Plníme dle chuti. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě nakynout. Potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě ...
|
|
|
Metyja - recept od maminky |
|
Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme, rozmačkáme na kaši, přidáme trochu teplého mléka a másla (jen rozmačkat, nešlehat). Tak zní teorie :-)). Já měla trochu uvařených brambor od oběda, na plotně v kastrůlku js...
|
|
|
Nejlepší recept na Svatební vdolečky |
|
Ze všeho nejdříve si nachystám rozinky do misky a namočím je do rumu, aby byli nasáté. Pak si připravím 1 těsto tak, že všechny sypké ingredience vložím do mísy, zahřeji si polovinu šlehačky v kastrolku s cukrem a vliju do misky, do ní dám kvasnice. Pak těs...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 10 | Nalezeno: 211 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|