|
Recept na Nejlepší čokoládový dort
Recept na Nejlepší čokoládový dort je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Nejlepší čokoládový dort budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty 200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy 1 lžíce instantní kávy 170 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 1/4 lžičky sody 200 g přírodního cukru typu muscovado 200 g přírodního krupicového cukru 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa 3 středně velká vejce 75 ml (5 lžic) podmáslí strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu Na polevu: 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané 280 ml smetany ke šlehání 2 lžíce přírodního krupicového cukru.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Nejlepší čokoládový dort
Recept na Nejlepší čokoládový dort: Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš (já jsem použil vodní lázeň). Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu. Vychladlý korpus podélně rozřízněte. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.
Poznámka k receptu na Nejlepší čokoládový dort: Tento dort jsem objevil na internetových stránkách "Apetit" a dvakrát jsem ho už s úspěchem upekl. Suroviny by měly být kvalitní, aby byl výsledek co nejlepší a proto bych se nebránil investovat do třtinového cukru a kvalitní čokolády. Opravdu je lepší zvolit čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa (já jsem použil 86%), pak nebude vadit ani poměrně vysoká dávka cukru. Dort je velmi hutný, sytý a je to opravdová kalorická bomba :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Nejlepší čokoládový dort, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: MichalM.M (Michal)
- Datum vložení: 01.08.2010
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty 200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy 1 lžíce instantní kávy 170 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 1/4 lžičky sody 200 g přírodního cukru typu muscovado 200 g přírodního krupicového cukru 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa 3 středně velká vejce 75 ml (5 lžic) podmáslí strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu Na polevu: 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané 280 ml smetany ke šlehání 2 lžíce přírodního krupicového cukru
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na nejlepší čokoládový dort,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Nejlepší čokoládový dort - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Nejlepší čokoládový dort
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|