|
Recept na Jezuitky
Recept na Jezuitky je zařazen v kategorii cukroví - plněné.
K přípravě Jezuitky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
- 1 lístkové cesto - strúhané mandle - 1 vajíčko na potretie spojov Plnka: - 34g mandľovej múčky - 34g kryštálového cukru - 34g pravého masla - 1 vajíčko Crème patissière: - 10cl polotučného mlieka - 14g kryštálového cukru - 12g hladkej múky - 1 vaječný žĺtok.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Jezuitky
Recept na Jezuitky: Maslo si vymiešame na pomádu. Do masla pridáme cukor a poriadne vmiešame. Keď sa cukor poriadne vstrebal, pridáme mandľovú múčku. Na pripomenutie, mandľová múčka sú pomleté mandle, nikdy neviem, či sa to na Slovensku volá múčka alebo prášok. Mandľová múčka vmiešaná, pridáme vajíčko. Vymiešaný krém vložíme do menšej misky a necháme vychladnúť. Tento krém neskôr zmiešame s vanilkovým krémom. Vaječný žĺtok v miske poriadne premiešame s cukrom. Keď vajíčko vďaka vmiešanému cukru zbelelo, primiešame preosiatu hladkú múku. Medzičasom si pripravíme vanilkové mlieko. Vanilkový lusk otvoríme po dĺžke, špičkou noža vyškrabeme stred lusku a vložíme do mlieka. Nechajte prevariť aj vyprázdnený lusk (potom ho môžte dať do krabicového mlieka). Mlieko s luskom privedieme k varu. Horúce vanilkové mlieko pomaly vlejeme na zmes vajíčka s cukrom a múkou, premiešame a vlejeme naspäť do hrnca. Plameň stíšime a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Necháme vychladnút a zmiešame oba krémy. Takto pripravenú plnku vložíme do misky a necháme vychladnúť, poprípade stuhnúť v chladničke. Bielková poleva : Bielkovú polevu poznáme z naších perníčkov. Vo Francúzsku to volajú "kráľovská poleva". Na 1 vaječný bielok použijeme 220g práškového cukru a 1 lyžicu šťavy z citrónu. Vďaka citrónovej šťave zostane poleva bielučká. Všetky ingrediencie vymiešame, kým nedostaneme hladkú polevu. Odložíme. Finále : Teraz sa dostávame do záverečnej fázy. Lístkové cesto vyberieme z chladničky a nakrájame na trojuholníky. Počet trojuholníkov MUSÍ byť párny, jedna jezuitka totiž pozostáva z 2 vrstiev lístkového cesta. Jeden trojuholník z lístkového cesta si položíme na papier na pečenie. Nahrubo naň natrieme vychladnutú a stuhnutú vanilkovo- mandľovú plnku. Okraje natrieme rozšľahaným vajíčkom. Na takto naplnený základ priložíme druhý trojuholník a okraje stlačením scelíme. V tradičnom recepte sa odkrajujú ostré cípy a vyťahujú dohora - aby sa to čo najviac podobalo jezuitskej pokrývke hlavy. Napokon jezuitky natrieme bielkovou polevou a posypeme strúhanými mandľami. Rúru si predhrejeme na 180°C a necháme zapiecť 15-20 minút. 5 minút pred dopečením prepneme rúru na pozíciu GRIL a necháme ešte zvyšnych 5 minút zapekať.
Poznámka k receptu na Jezuitky: Jezuitka, v pôvodnom znení Jésuite, je francúzsky koláčik z listkového cesta. Jezuiti nosili čierny klobúčik trojuholníkového tvaru so zdvihnutými rožkami. Pôvodne bol tento koláčik polievaný roztopenou čokoládou, no tradičný recept sa napokon upravil a namiesto čokolády sa polieva bielkovou polevou a posype mandľami. Jezuitky nájdete najmä v dobrých pekářňach na juhu Francúzska alebo si urobiť takúto domácu. A je to naozaj lahôdka.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jezuitky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: sislik (silvia)
- Datum vložení: 25.04.2014
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Cukroví - Plněné
- Suroviny: - 1 lístkové cesto - strúhané mandle - 1 vajíčko na potretie spojov Plnka: - 34g mandľovej múčky - 34g kryštálového cukru - 34g pravého masla - 1 vajíčko Crème patissière: - 10cl polotučného mlieka - 14g kryštálového cukru - 12g hladkej múky - 1 vaječný žĺtok
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jezuitky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jezuitky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jezuitky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|