Recept na Chlebový věnec
Recept na Chlebový věnec je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Chlebový věnec budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
250 ml polohrubé mouky 125 ml žitné chlebové mouky 250 ml + 2PL pšeničné chlebové mouky 2 KL hrubé soli 1+1/2 KL sušeného droždí 375 ml vody polohrubá mouk na podsypání válu a poprášení těsta V tomto případě jsou ml správně, původní recept je na hrnky, ale ml mi přijdou praktičtější :).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Chlebový věnec
Recept na Chlebový věnec: V míse smícháme 3/4 množství polohrubé a ostatní dva druhy mouky, sůl, sušené droždí a vodu a vařečkou vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Potom vložíme i s mísou do ledničky a necháme asi hodinu vychladit. Vychlazené těsto vyklopíme na vál pomoučený zbylým množstvím polohrubé mouky a všechnu do těsta řádně zapracujeme. Vrátíme do mísy a necháme v teple asi 30 minut dokynout. Vyhřejeme troubu na 240°C a do ní vložíme dospod rendlík s vodou a do horní části plech na pečení. Vykynuté těsto znovu vyklopíme na vál s pomoučeným archem papíru na pečení a utvoříme věnec: Do "kopečku" těsta uděláme pomoučenou pěstí otvor (neděste se toho, opravdu to jde) a pomocí prstů následně vytvarujeme věnec o průměru cca 23 cm s vnitřním otvorem cca 11 cm(není podmínkou) :). Necháme 15 min odpočinout. Nůžkami uděláme do těsta 12 - 14 hlubokých zástřihů a snažíme se jednotlivé paprsky vytáhnout do boků. Necháme znovu 15 min odpočinout. Na rozpálený plech stáhneme na papír z vykynutým těstem a pečeme cca 20 min dozlatova.
Poznámka k receptu na Chlebový věnec: Prosím zkušené pekařky, aby po mně nechtěly vědět důvody technologického postupu. Z pudu sebezáchovy se vždy držím přesně receptu i popisu práce :D :D Zdrojem je Chuť a styl z loňského roku.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Chlebový věnec, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: senky (Jana)
- Datum vložení: 02.06.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 250 ml polohrubé mouky 125 ml žitné chlebové mouky 250 ml + 2PL pšeničné chlebové mouky 2 KL hrubé soli 1+1/2 KL sušeného droždí 375 ml vody polohrubá mouk na podsypání válu a poprášení těsta V tomto případě jsou ml správně, původní recept je na hrnky, ale ml mi přijdou praktičtější :)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na chlebový věnec,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Chlebový věnec - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Chlebový věnec
|
|