|
Recept na Chleba s křupavou kůrkou
Recept na Chleba s křupavou kůrkou je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Chleba s křupavou kůrkou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
2 hrnky hladké pšeničné mouky + 1 hrnek žitné chlebové mouky (nebo 3 hrnky hladké), 1 a 1/2 hrnku vody, 1 a 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky sušeného droždí, mouka na podsypávání.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Chleba s křupavou kůrkou
Recept na Chleba s křupavou kůrkou: Suroviny vsypeme do mísy, promícháme, zalejeme vodou a rukou trochu lehce promícháme. Pokud na stěnách zůstane mouka, nevadí. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 12-16 hod kynout. Pak těsto (které získalo konzistenci asi jako bramborová kaše) "vylejeme" na dost pomoučený vál. Začne se rozlézat, tak ho trochu širokým nožem propracujeme a rozdělíme na 2 poloviny. Necháme ho tak 15 min odpočinout a za stálého podsypávání moukou vytvoříme 2 bochánky. Každý bochánek zvlášť vložíme do čisté pomoučené utěrky a necháme kynout další 2 hodiny. Troubu zapneme na 230 °C vložíme do ní 2 kastroly s poklicemi, ve kterých budeme chleba péct a předehříváme asi 20 min. Když máme chleba vykynutý, bochníky z utěrek přemístíme rychle do horkých kastrolů, zakryjeme poklicemi a pečeme 30 min stále na 230°C. Pak poklice sundáme a dopékáme dalších 10-20 min, podle toho, jak tmavou kůrku si přejeme. Chleba se chutí a vzhledem podobá Kořenovému chlebu, ale je křupavý.
Poznámka k receptu na Chleba s křupavou kůrkou: Vypadá to složitě, ale opak je pravdou. Jen si musíte spočítat, kdy zadělat těsto. Nejlépe tak, že si řeknete čas, kdy chcete mít upečeno mínus 1 den (24 hod) + asi 6 hodin. Např. pokud chci mít upečeno v sobotu ve 15 hod, musím zadělat v pátek v 21 hod. Pro zjednodušení je možno místo kynutí v utěrkách, dát těsto rovnou kynout do alobalových misek a pak v nich i péct bez předehřívání formy(zakryté víčkem nebo alobalem)- viz foto. Protože peču často, vyzkoušela jsem, že je možno místo utěrek použít pečící papír. V papíru chleba vykyne, pak ho i s ním přendám do horkého nahřátého kastrolu. Protože používám dno od remosky (tenkostěnné) není ani nutno dávat kastrol nahřát, jen vykynuté těsto v kastrolu s pečícím papírem přikryju poklicí a peču. Inspirace na :http://www.cuketka.cz/?p=788
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Chleba s křupavou kůrkou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Hella
- Datum vložení: 10.09.2008
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 2 hrnky hladké pšeničné mouky + 1 hrnek žitné chlebové mouky (nebo 3 hrnky hladké), 1 a 1/2 hrnku vody, 1 a 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky sušeného droždí, mouka na podsypávání
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na chleba s křupavou kůrkou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Chleba s křupavou kůrkou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Chleba s křupavou kůrkou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|