|
Recepty -
bylinky
| Bylinky již mnoho let patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Většina z nich ani nijak výrazně nezatíží vaši peněženku. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje i je přidávat do pokrmů. Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek, které dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. Výborně se hodí do buchet, koláčů i cukroví. Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka, saturejka nebo majoránka. Například zmíněný celer působí jako přírodní afrodiziakum, chrání nás před mikroorganismy, pomáhá při chřipce a nachlazení. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, K nebo E. Je také bohatý na draslík, hořčík, chróm a sodík. Při vaření ho můžete použít jako čerstvý i sušený. Využívají se jeho plody i listy. Při přípravě masa využijete například rozmarýn, tymián, bazalku nebo oregáno. Rozmarýn zlepšuje prokrvení, posiluje paměť a napomáhá k lepšímu soustředění. Je účinný také při problémech s játry a žlučníkem. Hodí se především k tučnému masu. Můžete ho využít při pečení skopového, vepřového nebo kachního masa. Bylinky jako oregáno nebo bazalka jsou součástí zejména středozemní kuchyně. Hodí se tak i k přípravě různých těstovinových omáček a pizzy. Bazalku si můžete vypěstovat i doma v květináči, na konci léta ji usušit a uložit do kořenky. Napomáhá trávení a při nervozitě. Tymián zase potlačuje střevní potíže a nadýmání. Vaření s bylinkamiPři pečení vám přijdou vhod bylinky jako anýz, zázvor, skořice nebo hřebíček, které dodají vašim buchtám a koláčům úžasné aroma. Zejména zázvor se dnes dostává do povědomí široké veřejnosti. Můžete ho zakoupit jako sušený i čerstvý. Je bohatý na esenciální oleje, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá při nevolnosti. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
bylinky recepty - vyberte si požadovanou kategorii:
- Bezmasá jídla - Bramborová jídla - Bezlepkové - DIA - Redukční - Ostatní - Redukční - Redukční - Domácí pekárna - Dorty - Drůbeží maso - Grilování - Houby - Hovězí maso - Jiné maso - Luštěniny - Mikrovlnná trouba - Minutky - Mleté maso - Mořské plody - Omáčky - Ostatní - Pizzy - Pokrmy z vnitřností - Polévky - Pomalý hrnec - Pomazánky - Předkrmy - Přílohy - Pro děti - Pro začátečníky - Ryby - Saláty - Slané pečivo - Studená kuchyně - Sýry - Těstoviny - Vepřové maso - Zavařeniny - Zeleninová jídla
Nalezeno: 729 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 36 |
Nejlepší recept na Cuketové pyré s brokolicí a vejcem / dietni |
|
Cibuli nadrobno pokrájíme a orestujeme na oleji, přidáme nastrouhanou cuketu a lisovaný česnek a rozdusíme do měkka. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody. Poté cuketu rozmixujeme do hladka na pyré a dochutíme bylinkovou solí. Mezitím ve vodě krátce povař...
|
|
|
Nejlepší recept na Domácí uzený sýr |
|
Sýr si nakrájíme na kostičky 1x1 cm. Punčochu si nastříháme jako rukáv. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem. Do toho nasypeme kostičky sýra, pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle fantazie a pevně zavážem...
|
|
|
Ruský biftek - recept od maminky |
|
Hovězí maso očistíme od tuku a blan, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a semeleme. Přidáme hrst sekané petrželky, zamícháme a vytvoříme 4 kulaté bifteky. Postup můžete použít stejný jako na sekaný biftek dle odkazu v poznámkach. kapii a cibu...
|
|
|
Španělské tapas |
|
Postup TAPENADE: Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí. Podáváme s bilým pečivem. Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami. Tapenade lze udělat nejen z ol...
|
|
|
Minutková krůtí játra |
|
Játra opláchneme, oddělíme srostlým od sebe a očistíme od blanek. Každý kus jater rozřízneme na plátek a ten na okrajích malinko nařízneme proti kroucení při úpravě. Plátky jater lehce poprášíme pepřem a trošku osolíme(u drůbežích sůl nevadí). Slan...
|
|
|
Omáčka z vepřového masa s hráškem a mrkví - recept od maminky |
|
Do tlakového hrnce nalijeme 2 lžíce oleje a přidáme cibuli nakrájenou na hrubší kostky. Krátce osmažíme, přidáme plátky masa a z obou stran orestujeme dokud se maso nezatáhne. Přidáme koření, bylinky, mrkev, promícháme a zalijeme vodou tak, abychom měli zali...
|
|
|
Roládky z toustového chleba |
|
Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénko) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní. Potřeme zvolenou pomazánkou (jen te...
|
|
|
Slané vafle |
|
Žloutky rozmícháme s pivem, kořením, bylinkami a moukou a vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaných se špetkou soli. Ve vaflovači pečeme vafle, na upečené dáme sýr, zakryjeme slaninkou a ještě chviličku zapečeme. Při pečení je trochu cítit pivo, ale v ...
|
|
|
Recept na Kuřecí rarášci bez piva |
|
Maso nakrájíme na malé kousky přibližně 1x1cm, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a bylinky, smícháme s ostatními surovinami a necháme chvíli odležet. Na pánev s rozpáleným olejem nabíráme malé hromádky a pomalu smažíme po obou stranách....
|
|
|
Nejlepší recept na Šťavnaté zapečené žampiony |
|
Vnitřek žampionů i s nožkama ostřejší kávovou lžičkou vydlabeme-viz foto., nadrobno pokrájíme a vydlabané žampiony sloupneme. Slaninu a 1 cibuli nadrobno nakrájíme, na 1 polévkové lžíci oleje v kastrůlku orestujeme, přidáme pokrájené vnitřky a nožky ža...
|
|
|
Nejlepší recept na Domácí pizza z žitného kvásku |
|
Všechny suroviny smícháme v robotu nebo pekárně dohromady do těsta "akorát" (pokud je potřeba, přisypávám žitnu mouku po kávových lžičkách) a dáme kynout cca 3-4h, záleží na kvásku, může být mně nebo více. Nachystáme suroviny, které chceme na pizzu -...
|
|
|
|
Kuřecí nudličky po Sečuánsku |
|
Příprava omáčky : Rajčata pokrájíme na malé kousky ( při použití konzervy krájených rajčat neděláme), chilli papričku zbavíme semínek ,mrkev , papriku, chilli papričku , cibuli a česnek pokrájíme na malé kousky. Vše vložíme do kastrolu, přidáme rajsk...
|
|
|
Zbylá rýže, mňamka pro rodinnou večeři |
|
Zpěníme cibulku s bylinkami, pak přidáme rýži a sojovou omáčku. Jakmile se začne rýže trochu přichytávat, přidáme vejce rozmíchané s pepřem solí a paprikou. Chvilku smažíme než vejce začnou být sypké. Přidáme česnek a kyselé okurky. Ještě chvilku ne...
|
|
|
|
Recept na Houbové škvarky, houbové sádlo |
|
Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to .. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost. Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množ...
|
|
|
Šumavská živáň |
|
6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a slaninu. Přidáme petrželovou a celerovou nať, česnek nakrájený na plátky, zalijeme oleje...
|
|
|
Brambory-ala harmonika |
|
Klobásu si nakrájíme na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, bůček na tenké, kratší plátečky, česnek na tenká kolečka. Můžeme použít i brambory ve slupce, pokud ji má hezkou, pokud ne, oloupeme je po celé šířce zakrajujeme do brambor tak, aby nám zůs...
|
|
|
Kotleta "CO DŮM DAL" - recept od maminky |
|
Vymažeme hrnec olejem. Nakrájíme cibuli na jemno a dáme na dno hrnce.Papriku nakrájíme na kostičky a dáme na cibuli. Oloupeme brambory, nakrájíme na měsíčky a naskládáme na papriku. Na brambory dáme vrstvu mražené zeleniny. Na to rozdrobíme kostku zeleninového...
|
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 36 | Nalezeno: 729 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|