RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /, recepty Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /, Bramborovo-pšenično-žitný, chleba, , /, kváskový, /


Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / je zařazen v kategorii domácí pekárna. K přípravě Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
300 g žitného kvasu /smícháme lžíci až dvě lžíce žitného kvásku se 170 ml vody a 170 g žitné mouky a necháme min. 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Dvě lžíce vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba/ 250 - 270 ml vody / dobré je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu, aby to dohromady dalo 250-270ml./ 80 g žitné chlebové mouky 420 g hladké mouky pšeničné 100-120 g vařené brambory ve slupce, 3 a půl lžičky soli /používám odměrku z domácí pekárny/ 1 velká lžíce drceného kmínu 1 velká lžíce celého kmínu 1 velká lžíce lněného semínka / nemusí být/ 1 velká lžíce chlebového koření z DM /nemusí být/.

Bramborovo-pšenično-žitný chleba  / kváskový /
Zvětšit obrázek

Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /:
Na přípravu těsta použijeme pekárnu, která perfektně těsto propracuje. Do pekárny vložíme v pořadí: kvas, vodu, mouku, nastrouhaný brambor najemno, sůl, kmín,semínka, koření. Zapneme program těsto a necháme vykynout. Těsto nesmí být moc tuhé, je povolenější. /když bude potřeba, přidejte trošičku vody/ Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučenou pracovní plochu /použijeme žitnou mouku/ a několikrát ho lehce překlopíme. Zacházíme s ním opatrně, abychom z těsta nevytěsnili bubliny. Vytvarujeme bochníček a potom ho překulíme do pomoučené ošatky nebo cedníku, který jsme vystlali útěrkou a hodně ji pomoučili. Přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Záleží na síle kvásku....Těsto by mělo minimálně zvětšit objem o 1/3. Troubu si zapneme na plný výkon. Já mám max. 230 st. Na spodek dám kastrolek s vodou. Připravím si plech, na který dám pečící papír. Po vykynutí těsto rychle překlopím na plech a rychle s ním do trouby. Plech dávám doprostřed. Peču na plný výkon 10 minut a potom snížím teplotu na 180 - 190 st. a peču dalších 30 minut. Během pečení chléb postříkám 3x vodou. Používám rozprašovač. Upečený chleba nechám na mřížce vychladnout. Chleba je nadýchaný, střídka je hebká a vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčný. Brambora není v chlebě chuťově poznat.

Poznámka k receptu na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /:
odkaz na výrobu žitného kvásku je zde: http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/ Test vykynutého těsta: když do něj píchneme prstem a rychle se vrací, tak není dostatečně vykynuté a při pečení by chleba popraskal. Když se těsto vrací zpět pomalu, tak to je známka dát těsto do trouby. Když se těsto nevrací a zůstane v něm důlek, tak je těsto překynuté a při pečení už se nezvedne a vznikne vám velmi nízký chleba /placák/.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: BILKOVAI (Iveta Bílková)
  • Datum vložení: 02.07.2013
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Domácí pekárna
  • Suroviny: 300 g žitného kvasu /smícháme lžíci až dvě lžíce žitného kvásku se 170 ml vody a 170 g žitné mouky a necháme min. 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Dvě lžíce vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba/ 250 - 270 ml vody / dobré je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu, aby to dohromady dalo 250-270ml./ 80 g žitné chlebové mouky 420 g hladké mouky pšeničné 100-120 g vařené brambory ve slupce, 3 a půl lžičky soli /používám odměrku z domácí pekárny/ 1 velká lžíce drceného kmínu 1 velká lžíce celého kmínu 1 velká lžíce lněného semínka / nemusí být/ 1 velká lžíce chlebového koření z DM /nemusí být/
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist