|
Recept na Opilá štola
Recept na Opilá štola je zařazen v kategorii moučníky - kynuté - záviny, rolády.
K přípravě Opilá štola budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
• 400 g hladké mouky • 42 g čerstvých kvasnic • 1 láhev bílého vína • 50 g cukru • 150 g změklého másla • 1 žloutek • špetka soli • citronová kůra • vanilkový cukr • 200 g rozinek • 100 g hrubě sekaných loupaných mandlí • 120 g (nebo více) marcipánu • práškový cukr na obalení štoly.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Opilá štola
Recept na Opilá štola: Rozinky dopředu namočíme v troše vína. Ve 100 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice. Smícháme osátou mouku s cukrem, vanilkou, kůrou, špetkou soli, změklým máslem a žloutkem. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Mandle a vymačkané rozinky vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut znovu kynout. Těsto rozválíme na obdélník, uložíme na ně z marcipánu vytvořený váleček a uděláme štolu. Pečeme na papíru při 180°C asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout, napojíme ji vínem (cucne si odhadem do 2 dl) a posléze obalíme v mletém cukru, zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet (ale je prudce jedlá již na druhý den). Poznámka: Kdo chce, přidá i barevné kandované ovoce… Plnil jsem mandlovým a ořechovým marcipánem vlastní výroby… Rozinky, které nejsou kryté těstem jsou náchylné ke spálení, tak jsem je raději "vyzobal". Zvažte, jak velkou štolu upečete (dávka je na štolu přes celý plech) abyste měli dost velkou nádobu ve které ji budete moci „vykoupat“. Můžete ji ale také napájet vínem poléváním, či potíráním např. štětcem. Mějte na paměti, že mokrá štola je choulostivá při manipulaci (snáze se rozpadne). Obrázek vložím při nejbližším pečení. Toto bylo zkušební pečení před svátky a štola měla, mou vinou, barvu jako ten nejtmavší ze tří králů.
Poznámka k receptu na Opilá štola: Zdroj: http://www.labuznik.cz/recept/opila-stola/ Původní rcp je tak perfektně napsaný, že jsem jej doslova skoro do slova opsal Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím… Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte… Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů… Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Opilá štola, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: casino
- Datum vložení: 27.01.2015
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté - Záviny, rolády
- Suroviny: • 400 g hladké mouky • 42 g čerstvých kvasnic • 1 láhev bílého vína • 50 g cukru • 150 g změklého másla • 1 žloutek • špetka soli • citronová kůra • vanilkový cukr • 200 g rozinek • 100 g hrubě sekaných loupaných mandlí • 120 g (nebo více) marcipánu • práškový cukr na obalení štoly
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na opilá štola,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Opilá štola - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Opilá štola
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|