|
Recept na Omládek
Recept na Omládek je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Omládek budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Voda, droždí, sladový výtažek (sladovit nebo sladěnka), hladká mouka.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Omládek
Recept na Omládek: Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit) - je hustší (tužší) než poliš (polish) - doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45min) - díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost - k vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení - suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku) - teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu - na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky. Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě, stojí kolem 55 Kč a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na půl kila mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička. Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam: - mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení - jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení - je třeba je přidávat přímo do omládku...........při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.
Poznámka k receptu na Omládek: Zdroj: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/... Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá. Omládek mám např.v těchto receptech: http://www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-... http://www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-... http://www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se... http://www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s... ...............a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích ;-) Čerpala jsem ze starší knihy Pekárenská technologie. Kdo si chce přečíst, jak s omládkem pracují ve velkovýrobě dnes, může v některé z bakalářských prací, přístupných volně na internetu. Např. http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prac...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Omládek, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 10.12.2011
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: Voda, droždí, sladový výtažek (sladovit nebo sladěnka), hladká mouka
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na omládek,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Omládek - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Omládek
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|