|
Recept na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )
Recept na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ) je zařazen v kategorii ostatní.
K přípravě Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
•0,5 kg ovoce •1 kg cukru •0,3 l vody •hořčičný esenciální olej (Senape).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )
Recept na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ): U nás by tato italská specialita mohla nalézt uplatnění tam, kde jsme zvyklí podávat například ke studeným masům křen, hořčici, nebo i nakládané okurky, ale používá se také do studených i teplých salátů, nebo i v teplé kuchyni (Ravioli). Omyté ovoce (jablka, hrušky, kdoule, broskve, meruňky, švestky, třešně, zelená rajčata, dýně, melouny, fíky, citrusové plody…) můžeme oloupat, odjadřincovat a vypeckovat (ale nemusíme), nechat vcelku, nebo větší plody pokrájet na menší kusy, nebo dokonce jablka postrouhat nahrubo (Mostarda di Milano). Dále postupujeme podobně jako při výrobě kandovaného ovoce: V hrnci rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Do sirupu vložíme ovoce a krátce (max. 5 minut) povaříme. Hrnec odstavíme, a ovoce necháme v sirupu schládnout. Ovoce scedíme, sirup opět přivedeme k varu, vložíme do něj ovoce a opět krátce povaříme. Toto zopakujeme ještě jednou, dvakrát, možná třikrát. To podle druhu a velikosti ovoce. Správně proslazené ovoce je na řezu stejné barvy a lesku. Vychladlé ovoce vložíme do spolehlivě uzavíratelných sklenic, zalejeme sirupem a nakonec přikápneme (opravdu dávkuji očním kapátkem) hořčičný olej. Množství je asi 10 až 20 kapek na jednu zavařovačku 700 ml (záleží, zda si přejete pouze povzbuditi trávení, nebo i vyplaviti břevna z oka svého PŘI PRÁCI S ESENCIÁLNÍM HOŘČIČNÝM OLEJEM JE TŘEBA DBÁT NEJVYŠŠÍ OPATRNOSTI !!! Snažte se vyhnout vdechnutí par této chemikálie (myslím, že se nadechnete jen jednou; podruhé už si dáte pozor Že byste si stříkli do oka, nebo do téhož si sáhli potřísněnou rukou si neodvažuji ani představit Ten nejostřejší křen který vám kdy vehnal slzy do očí, je proti Senape jen takový čajíček, věřte mi, prosím!!! Poznámky: *Zpracováváme ovoce podle jednotlivých druhů; můžeme také zpracovat společně např. járdoviny ( zde neplatí, nemíchat hrušky s jabkama *Po pár dnech je ovoce prostoupeno palčivou křenovo-česnekovou chutí *Nenechejte se zmást „sílou“ sirupu; ovoce bývá ostřejší než nálev! *Cukrový nálev se vám může zdát příliš sladký; je možno v posledním nálevu část cukru nahradit bonbonářským sirupem *Barevné ovoce zabarvuje použitý sirup; je pěkné když barevné, v Senape odleželé ovoce, posléze zalejete čistým sirupem (samozřejmě s přídavkem Senape) *Máte-li naloženo (každé zvlášť) více druhů barevného ovoce, můžete v menších skleničkách vytvořit krásné kompozice ideální jako dárky a neobvyklé pozornosti *Je zajímavé naložit malé mandarinky vcelku; mně se to příliš nedaří, plody byly „houbovité“, ale Sperlali to dokáže (průmyslově možná pracují za nižšího tlaku) *Ale hrušky vcelku (oloupané) se mi daří. I se stopkou *Největší překvapení je pro oko vodní meloun Odkrojte (škrabkou na brambory) pouze tu tvrdou vrchní zelenou slupku (ta bílá ať zůstane), rozkrájejte meloun jak jste zvyklí, vykrojte vnitřek vč. semínek i s tou „polystyrenovou“ dužinou, ale ta pevná červená dužina pod kůrou ať zůstane Nakrájejte asi 2 cm silné řezy a ty potom znovu napříč po 2 cm. Budete tedy mít hranolky 2×2× 4cm (cca). Ovoce podrobíte výše uvedenému proslazovacímu postupu a odměnou vám bude produkt skoro v barvách italské trikolory *Dobrou zkušenost mám i s Mostardou à la sušené a kandované plody; zkoušel jsem kde co... To už se nechá pouze přejít varem a vychladlé se zaleje sirupem + Senape. Na kandované třešně nebo brusinky v Senape čučeli nevěřícně i Italové – takové rudé barvy při zpracování čerstvých třešní ani višní nedosáhnete… *I ta nejlépe uzavřená Mostarda časem ztrácí říz. Pak stačí přidat pár kapek Senape Mám rád stručně psané recepty… Tady jsem se chtěl podělit aspoň o část svých zkušeností s přípravou a stručněji to sdělit nedokážu. Pokud jste dočetli až sem, tak si gratuluji Zdroj: všeobecně známý recept, internet
Poznámka k receptu na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ): Pokud byste chtěli rcp vyzkoušet, podívejte se napřed do komentářů zde: http://www.labuznik.cz/recept/mostarda-ovocna-horc... Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím… Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte… Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů… Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: casino
- Datum vložení: 03.10.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Ostatní
- Suroviny: •0,5 kg ovoce •1 kg cukru •0,3 l vody •hořčičný esenciální olej (Senape)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na mostarda, ovocná hořčice (mostarda di cremona ),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona ) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Mostarda, ovocná hořčice (Mostarda di Cremona )
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|