|
Recept na Medová roláda "Karamelka"
Recept na Medová roláda "Karamelka" je zařazen v kategorii moučníky - záviny, rolády.
K přípravě Medová roláda "Karamelka" budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
4 bílky, 3 žloutky, 2 žíce medu, 100 g cukr moučka, 120 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva) Karamelová šlehačka: 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce cukr krystal Na ozdobu: 5 ks mléčných karamelek.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Medová roláda "Karamelka"
Recept na Medová roláda "Karamelka": Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilejeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí. Pak placku vyklopíme na pocukrovaný jiný papír, stáhneme pečící papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků). Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Já se přiznám, že většinou na plechu roládu zamotám i s pečícím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechám vystydnout, ale to chce trochu cviku. Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu. Zamotanou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami. Karamelová šlehačka: cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí. Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka. Pak šlehačku vyšleháme, můžeme - jsme-li zvyklí - přidat Ztužovač šlehačky nebo Želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba. Pokud se bojíme přípravy karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.
Poznámka k receptu na Medová roláda "Karamelka": Domnívala jsem se, že mléčné karamely zcela zmizely z našeho trhu, až jsem je objevila v Tescu. Jsou velmi dobré a navíc i cenově výhodné - sáček má 400 g a stojí 30.- Kč
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Medová roláda "Karamelka", kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Hella
- Datum vložení: 15.04.2010
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Záviny, rolády
- Suroviny: 4 bílky, 3 žloutky, 2 žíce medu, 100 g cukr moučka, 120 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva) Karamelová šlehačka: 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce cukr krystal Na ozdobu: 5 ks mléčných karamelek
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na medová roláda "karamelka",
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Medová roláda "Karamelka" - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Medová roláda "Karamelka"
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|