|
Recept na Hovězí rendang
Recept na Hovězí rendang je zařazen v kategorii hovězí maso.
K přípravě Hovězí rendang budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Ingredience: 3 lžíce oleje 1 kg kvalitního hovězího (svíčková nebo kvalitní zadní) nakrájeného na 2 – 3 cm kostky 1 litr kokosového mléka 2 lžíce strouhaného kokosu 5 rozdrcených kaffir listů (listy menší nahořklé limetky) kyselé jablko 5 dkg strouhaného kokosu sambál Pasta: 10 cm pokrájeného zázvoru 5 cm plátků kurkumy nebo její prášek 10 cm plátků galangalu, lze nahradit jeho práškem (laos powder) 6 – 8 pokrájených stébel citronové trávy ½ lžíce krevetové pasty terasi (trasi, belacan) 10 malých čerstvých zelených papriček 20 sušených čili papriček bez semínek, namočených předem do vody 6 menších cibulí 4 šalotky 4 kardamony 10 stroužků česneku Kořenící směs: 1 lžíce semen koriandru 1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu 4 hřebíčky 4 – 6 voskových ořechů.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hovězí rendang
Recept na Hovězí rendang: Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry. Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky. Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme. V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin, , nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá. Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).
Poznámka k receptu na Hovězí rendang: Většina ingrediencí nebo jejich náhražek je k sehnání na internetu, třeba voskové ořechy kemiri na webu - http://www.theasiancookshop.co.uk/candle-nut-candlenutskemiri-nuts-2256-p.asp). Kaffirové listy lze zaměnit bobkovým listem a trocho limetkové strouhané kůry. Tamarind lze nahradit tamarindovou šťávou.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hovězí rendang, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: badak (Vojen Benda)
- Datum vložení: 13.05.2013
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Hovězí maso
- Suroviny: Ingredience: 3 lžíce oleje 1 kg kvalitního hovězího (svíčková nebo kvalitní zadní) nakrájeného na 2 – 3 cm kostky 1 litr kokosového mléka 2 lžíce strouhaného kokosu 5 rozdrcených kaffir listů (listy menší nahořklé limetky) kyselé jablko 5 dkg strouhaného kokosu sambál Pasta: 10 cm pokrájeného zázvoru 5 cm plátků kurkumy nebo její prášek 10 cm plátků galangalu, lze nahradit jeho práškem (laos powder) 6 – 8 pokrájených stébel citronové trávy ½ lžíce krevetové pasty terasi (trasi, belacan) 10 malých čerstvých zelených papriček 20 sušených čili papriček bez semínek, namočených předem do vody 6 menších cibulí 4 šalotky 4 kardamony 10 stroužků česneku Kořenící směs: 1 lžíce semen koriandru 1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu 4 hřebíčky 4 – 6 voskových ořechů
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hovězí rendang,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hovězí rendang - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hovězí rendang
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|