|
Recept na Základ na "husté" polévky - krok za krokem
Recept na Základ na "husté" polévky - krok za krokem je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Základ na "husté" polévky - krok za krokem budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
základ: 3 PL másla nebo sádla (v nouzi může být i olej), 1 velká mrkev, 1/2 menšího syrového celeru (dle chuti), 1 větší cibuli, 1 větší bramboru 5-6 PL hl.mouky, min. 1L vody, sůl (Podravku, Harmonii chuti) nebo 1 masox (1 masox = 1L vody) suroviny podle toho, jakou budeme dělat polívku: luštěninovou: 2 hrsti fazole nebo čočky (namočte přes noc do studené vody), 2-3 střední brambory, 4x česnekové stroužky (množtví podle chuti) majoránku dle chuti, pepř dle chuti 1 PL normálního octu (dává se úplně až na konec, až je vše uvařeno!) zeleninová: různou (i mraženou) zeleninu dle chuti, 2-3 brambory 3 česnekové stroužky (množství podle chuti), majoránku, pepř.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Základ na "husté" polévky - krok za krokem
Recept na Základ na "husté" polévky - krok za krokem: Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev a celer a zvlášť bramboru. Je možné použít i mraženou směs pod svíčkovou a mít tyto suroviny jen nakrájené na kostičky(ale pořádně rozmrazit!! než budete restovat), najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci rozpustíme 3 PL másla nebo sádla (oleje) a orestujeme mrkev, celer a později přidáme cibulku s bramborou, necháme tak 3 min., než cibulka zezlátne, promícháváme. Stáhneme plamen (nebo snížíme stupeň) a zaprášíme pomalu a přiměřeně moukou (asi ty 2-3 PL) a pořádně rychle rozmícháme, aby se nám nedělaly hrudky (když se uděljí, ponorný mixér nebo šlehací metlička to napraví). Jakmile máme tuto zásmažku, tak pomalu za míchání vléváme vodu. Nejlépe vlažnou až teplou, studená by nám jíšku srazila. Pořádně rozmícháme. Přidáme sůl (Harmonii chuti, Podravku) nebo ještě lépe masox a potom suroviny podle druhu polévky. A vaříme do změknutí surovin. Pokud se nám zdá polévka řídká, tak teď na závěr si vývar více zahustíme tak, že rozmícháme ZVLÁŠŤ v hrníčku trochu hladké mouky s vývarem z hrnce, pořádně rozmícháme a za stálého míchání vývaru vlijeme PO TROCHÁCH zpátky do hrnce. POZOR na to, aby se to tam nehrklo najednou. Musí se po trochách a míchat a míchat a podle toho jak to bude houstnout (to houstnutí chvilku trvá), tak buď ještě trochu přilijeme nebo to necháme tak. Když se stane, že to je moooc hustý, tak jednodušše přilijeme vodu. Ochutnejte, jestli je dost slaná, popř. dochuťte solidlem. Všechno tohle necháme ještě tak cca 10 minut povařit (kvůli mouce). Pokud děláme luštěninovou polévku, tak teprve v této fázi (po zahuštění) přichutíme obyčejným octem.
Poznámka k receptu na Základ na "husté" polévky - krok za krokem: Česnek můžete do polévky jak namačkat, tak i nechat pouze stroužky, záleží na tom, jak pikantní to chcete mít a jak to kdo má rád. Po uvaření se dá vytáhnout z hrnce ven. Všechnu zeleninu kořenovou krájejte na jemno či strouhejte na hrubém struhadle, rychleji se uvaří a pustí více aroma. Je to základ, s kterým jsem začínala, tak se omlouvám všem zkušenějším kuchařkám. a doufám, že jsem na nic nezapomenula. :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Základ na "husté" polévky - krok za krokem, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: michelle76
- Datum vložení: 21.10.2010
- Počet porcí: cca 3 porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: základ: 3 PL másla nebo sádla (v nouzi může být i olej), 1 velká mrkev, 1/2 menšího syrového celeru (dle chuti), 1 větší cibuli, 1 větší bramboru 5-6 PL hl.mouky, min. 1L vody, sůl (Podravku, Harmonii chuti) nebo 1 masox (1 masox = 1L vody) suroviny podle toho, jakou budeme dělat polívku: luštěninovou: 2 hrsti fazole nebo čočky (namočte přes noc do studené vody), 2-3 střední brambory, 4x česnekové stroužky (množtví podle chuti) majoránku dle chuti, pepř dle chuti 1 PL normálního octu (dává se úplně až na konec, až je vše uvařeno!) zeleninová: různou (i mraženou) zeleninu dle chuti, 2-3 brambory 3 česnekové stroužky (množství podle chuti), majoránku, pepř
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na základ na "husté" polévky - krok za krokem,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Základ na "husté" polévky - krok za krokem - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Základ na "husté" polévky - krok za krokem
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|