|
Recept na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky
Recept na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g hladké mouky 100 g cukru 1 vanilkový cukr půl lžičky soli citronová kůra 50 g rozehřátého másla 200 ml šlehačky 1/2 kostky čerstvého droždí-pokojová teplota 2 celá vejce + 1 bílek na potření: 1 žloutek a 1 lžíce mléka na posypání: posekané mandle nebo hrubý cukr rozinky nebo sladká tvarohová náplň.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky
Recept na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky: Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru dáme do mísy a rukou promísíme. Na uhnětení těsta lze použít domácí pekárnu. Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté máslo, vše vidličkou dobře zamícháme a nalijeme do mísy. Vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme folií, utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Když se blíží doba konce kynutí těsta, tak si předehřejeme troubu na 200°C/horkovzdušnou na 180°C. Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štůdl (cca 40x25cm a 3mm silný). Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 centimetrové plátky, konce použijeme na střed. Formu potřeme máslem a vysypeme moukou. Doprostřed formy dáme šnek a plátky klademe svisle okolo něj-obr. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout-cca 20-30 min. Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme, nakonec hojně posypeme mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut-pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí, pokud ano, přidáme nějaké minuty navíc.
Poznámka k receptu na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky: Recept mám od přítelkyně z Německa, která tento věnec dělává o velikonocích, jako my mazance. Moučník je vláčný a protože nemám ráda taková ta suchá-vzdušná těsta, začala jsem ho dělat na velikonoce také a na vánoce, v podobě vánočky.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: radiator
- Datum vložení: 13.05.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 500 g hladké mouky 100 g cukru 1 vanilkový cukr půl lžičky soli citronová kůra 50 g rozehřátého másla 200 ml šlehačky 1/2 kostky čerstvého droždí-pokojová teplota 2 celá vejce + 1 bílek na potření: 1 žloutek a 1 lžíce mléka na posypání: posekané mandle nebo hrubý cukr rozinky nebo sladká tvarohová náplň
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na vĚnec - kynuté těsto ze šlehačky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|