|
Recept na Velikonoční jidáše
Recept na Velikonoční jidáše je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Velikonoční jidáše budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Polohrubá mouka 1kg, droždí 30g, mléko vlažné 250ml i více, máslo 120g, cukr krupice 100g, žloutky 2, sůl. Vejce 1ks na potření, máslo na vymazání plechu(pečící papír), tekutý med..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Velikonoční jidáše
Recept na Velikonoční jidáše: Z trochy mléka,mouky,lžičky cukru a droždí připravíme kvásek,který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli,přidáme máslo a žloutky utřené do pěny,podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě. Z těsta si nakrájíme kousky,zakulatíme,uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček),asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů,nebo do esíček uzlů,kuřátek,... Klademe je na pomaštěný plech nebo na peč.papír,necháme ještě mírně vykynout,potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem.Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50ks-samozřejmě záleží jen na vás jak velké budete dělat-nám to vyhovuje takto.
Poznámka k receptu na Velikonoční jidáše: Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok.Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo.Dala jsem do pekárny v tomto pořadí:vlaž.mléko,změklé máslo(ne tekuté!),žloutky,cukr,sůl,poloh.mouku,rozdrobené droždí.Nastavila program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby.Těsto se mi hezky umíchalo do hladka,vykynulo tak že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl zůstala nádoba z pekárny čistá-nic se nepřilepilo.Krásně se s těstem pracovalo a myslím že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu ;-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Velikonoční jidáše, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 07.06.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: Polohrubá mouka 1kg, droždí 30g, mléko vlažné 250ml i více, máslo 120g, cukr krupice 100g, žloutky 2, sůl. Vejce 1ks na potření, máslo na vymazání plechu(pečící papír), tekutý med.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na velikonoční jidáše,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Velikonoční jidáše - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Velikonoční jidáše
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|