|
Recept na Vánoční kuba od Jirky
Recept na Vánoční kuba od Jirky je zařazen v kategorii luštěniny.
K přípravě Vánoční kuba od Jirky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby (zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso. Ingredience: - 500 g. krupek - 2x cibule - 2x stroužek česneku - 1x pórek - hrst sušených hub - sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, rozmarýn - máslo, nebo sádlo.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Vánoční kuba od Jirky
Recept na Vánoční kuba od Jirky: 1) Krupky přeberte nasypte do síta a důkladně je propláchněte vařicí vodou, pak je nechte okapat. Sušené houby namočte do horké vody, aby nabobtnali. 2) Cibuli nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozehřejte kousek sádla a spěnte cibuli, potom přisypte krupky, krátce je osmahněte, ochutíte solí, kmínem a pepřem, zalijete asi 1 litrem vody a uveďte do varu. Zatím si s ceďte houby a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a houby na něm asi 1 minutu míchejte a pak přidejte ke krupkám do hrnce. 3) Směs občas promíchejte aby se krupky nepřichytili ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidejte utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promíchat. 4) Předtím nežli hrnec dáme do připravené trouby, která je nastavená na 180C, povrch polijeme rozpuštěním máslem a dáme na 15 minut zapéct . 5) Upečeného vánočního kubu, ozdobte na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.
Poznámka k receptu na Vánoční kuba od Jirky: OK. U nás tuhle šmakuládu děláme i přes rok. Krupky jsme nahradili rýží, většinou když zbyde. Je dobré jí ale hodně vysušit na suché pánvi, no a pak klasika cibule lehce dohněda na sádle(nespálit), houby, pepř, česnek, majoránka, sůl. Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Vánoční kuba od Jirky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Jurgen.k
- Datum vložení: 03.02.2014
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Luštěniny
- Suroviny: Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby (zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso. Ingredience: - 500 g. krupek - 2x cibule - 2x stroužek česneku - 1x pórek - hrst sušených hub - sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, rozmarýn - máslo, nebo sádlo
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na vánoční kuba od jirky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Vánoční kuba od Jirky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Vánoční kuba od Jirky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|