|
Recept na Taliány
Recept na Taliány je zařazen v kategorii jiné maso.
K přípravě Taliány budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na 1 kg taliánů potřebujeme: 400 g telecího plecka 400 g vepřového laloku bez kůže 200 g vepřového ramínka bez kůže 30 g soli 0,25 g dusičňanu 2,50 g mletého pepře 1 g zázvoru 0,50 g kardamomu 1 g rozetřeného česneku.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Taliány
Recept na Taliány: Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa). Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10mm a znovu promícháme. Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem. Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet. Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny. Po chvíli varu snížíme teplotu na 90° C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou. Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladnémístnosti, aby uschly a zcela vychladly. Pak je můžeme krátkou dobu uchovávat v chladničce.
Poznámka k receptu na Taliány: Dusičnan E252 (dusičnan draselný) pro potravinářské užití dá se koupit pod názvem Sanytr. Velmi důležité je dodržovat dávkování, může poškodit zdraví. Na druhou stranu E252 obsahuje veškerá zelenina, tvrdé a polotvrdé sýry, některé ryby, hlavně uzené atd. Dusičnan draselný je hnojivo pod názvem ledek. Vyráběl se z dusičnanu draselného také černý střelný prach, proto dříve se maso nakládalo do střelného prachu, aby bylo chutnější a rychleji proleželé. Doporučuji k receptu: místo soli koupit rychlosůl v drogerii Teta tam už dusičnan je namíchaný. Bez dusičnanu se dají vyrobit taliánky libové a taliány tučné, ale to už je jiný recept i jiný postup.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Taliány, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: fb.lib (František Brusák)
- Datum vložení: 24.06.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Jiné maso
- Suroviny: Na 1 kg taliánů potřebujeme: 400 g telecího plecka 400 g vepřového laloku bez kůže 200 g vepřového ramínka bez kůže 30 g soli 0,25 g dusičňanu 2,50 g mletého pepře 1 g zázvoru 0,50 g kardamomu 1 g rozetřeného česneku
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na taliány,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Taliány - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Taliány
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|