|
Recept na Zapečená tarhoňa
Recept na Zapečená tarhoňa je zařazen v kategorii těstoviny.
K přípravě Zapečená tarhoňa budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
cca 300 g tarhoně (maďarská přílohová těstovina ve formě drobných kuliček), anglická slanina, salám Gothajík, cibule, uzená cihla, slunečnicový olej, Niva, 4 vejce, cca 0,5 dcl mléka, libeček, sůl, pepř čtyř barev na přílohové saláty 1/4 hlávkového zelí, kopr, bílý balzamikový ocet, mletý cukr, olivový olej, 2 mrkve, 1 jablko, citrónová šťáva.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Zapečená tarhoňa
Recept na Zapečená tarhoňa: Dáme vařit tarhoňu v mírně osolené vodě. Na oleji do skolovata orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou, gothajík a zarestujeme. Uvařenou tarhoňu na cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Nivu a uzenou cihlu nakrájíme na kostičky, libeček najemno. Nyní tarhoňu opepříme, promícháme s anglickou, gothajíkem a libečkem. Přidáme Nivu s uzenou cihlou a promícháme. Touto směsí naplníme sádlem vymazanou a strouhankou vysypanou formu na biskupský chlebíček. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem, směs mírně utlačíme a dáme do rozehřáté trouby zapéct asi na 3/4 hodiny. Vyklopíme z formy a naporcujeme. Zelový salát: zelí nakrouháme na kerlubovém(kedlubnovém) struhadle (použil jsem 27 let starý robot), přidáme kopr, zastřikneme olivovým olejem, balzamikovým octem a dochutíme cukrem. Mrkvový salát: mrkev nastrouháme na mrkvovém, jablko na kerlubovém, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme.
Poznámka k receptu na Zapečená tarhoňa: Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" je speciální maďarská těstovina. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě dělá většinou po domácku a jejím domovem je segedínský kraj. Dělá se z těsta, do kterého se na 1/2 kg mouky přidávají 2 čerstvá vejce. Uhnětené těsto se protlačí velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky. Těstovina, z které si hospodyně dělají najednou větší zásobu, suší se rozestřená na slunci a pak se uchovává na vzdušném místě v sáčcích z řídké tkaniny. Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat. Já tarhoňu používám i ke kuřecímu, slepičímu i hovězímu vývaru.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Zapečená tarhoňa, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Jenda1
- Datum vložení: 03.07.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Těstoviny
- Suroviny: cca 300 g tarhoně (maďarská přílohová těstovina ve formě drobných kuliček), anglická slanina, salám Gothajík, cibule, uzená cihla, slunečnicový olej, Niva, 4 vejce, cca 0,5 dcl mléka, libeček, sůl, pepř čtyř barev na přílohové saláty 1/4 hlávkového zelí, kopr, bílý balzamikový ocet, mletý cukr, olivový olej, 2 mrkve, 1 jablko, citrónová šťáva
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na zapečená tarhoňa,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Zapečená tarhoňa - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Zapečená tarhoňa
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|