|
Recept na „Vánoční tradice“: Medové perníčky
Recept na „Vánoční tradice“: Medové perníčky je zařazen v kategorii cukroví - ostatní - pečené.
K přípravě „Vánoční tradice“: Medové perníčky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
400g hl. Mouky 25g solamylu 10g sody 130g jemně mletého třtinového cukru 100g medu 2 celá vejce + 1 žloutek 3 a 1/2 lžičky skořice 2 lžičky a půl badyánu 2 lžičky a půl hřebíčku 2 lžičky kardamonu 2 lžičky zázvoru 6 kuliček nového koření + vajíčko na potření + bílek + 175g mletého cukru.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na „Vánoční tradice“: Medové perníčky
Recept na „Vánoční tradice“: Medové perníčky: Příprava těsta: 30 minut Příprava před pečením: 45 minut Pečení 5-6 minut/plech Zdobení: to už nechám na vás Cena: 95,- Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao pořádně promíchejte.Nové koření roztlučte v hmoždíři na jemno. Přisypte k moučné směsi společně s ostatním kořením. Ještě jednou promíchejte a prosejte přes jemné sítko do velké mísy. V mixéru prošlehejte 2 vejce, žloutek a med. Přilijte k suchým surovinám a pořádně propracujte v těsto. Na začátku se vám bude zdát, že se tahle suchá drobenka nikdy nemůže spojit, ale s trochou trpělivosti a hodně sil v pažích se dílo podaří. Hotové těsto pořádně zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo a uložte do ledničky alespoň na 3 dny, nejlépe však na týden odpočinout. Těsto (nejlépe po menších kouscích) pořádně propracujte. Rozvalovat perníčky můžete samozřejmě i klasicky na pomoučněném vále, ale tím si zapracujete do těsta ještě více mouky, což není ideální. Zkuste můj trik: Na pracovní desku rozložte vlhkou utěrku a na ni dejte průhlednou fólii na balení dárku. Na tu rozvalujte těsto přes další plát fólie. Takto se vám těsto nebude lepit k podložce bez špetky další mouky. Těsto rozvalte na stejnoměrný plát o výšce 2 mm (pozor na záhyby z pokrčené fólie!). Rozehřejte si troubu na 180°C. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a obracečkou je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (nezapomeňte na důkladné mezery, jinak se vám perníčky spečou). Připravený plech vložte do rozehřáté trouby na 5-6 minut, mezitím si v misce prošlehejte vajíčko. Upečené perníčky okamžitě potřete v tenké vrstvě vajíčkem, čímž vykouzlíte krásně lesklý povrch. Perníčky uložte alespoň na 3 dny do uzavřené nádoby, než se pustíte do zdobení. Pak je teprve čas na polevu: Čistou a důkladně odmaštěnou mísu vytřete rozkrojeným citronem tak, aby v ní neulpěla žádná dužina, ale jen troška šťávy. 170-200g (podle velikosti bílku) mletého cukru nejméně 3x prosejte přes jemné sítko, čímž se zbavíte všech hrudek. Cukr s bílkem pak důkladně prošlehejte v krásně hladkou nezrnitou polevu. Tou naplňte zdobicí sáček (nebo pevný igelit se zipovým uzávěrem, který je mým osobním favoritem), ustřihněte mu maličký rožek, aby se vytvořila tenká dírka a zdobte perníčky podle nálady a fantasie. Připravené perníčky nejlépe změknou v klasickém kameňáku po babičce přikrytém obráceným talířem.
Poznámka k receptu na „Vánoční tradice“: Medové perníčky: Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz Je tam i diskuze, tak mi můžete něco napsat u mě, moc mě to potěší :)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu „Vánoční tradice“: Medové perníčky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: -
- Datum vložení: 28.01.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Cukroví - Ostatní - Pečené
- Suroviny: 400g hl. Mouky 25g solamylu 10g sody 130g jemně mletého třtinového cukru 100g medu 2 celá vejce + 1 žloutek 3 a 1/2 lžičky skořice 2 lžičky a půl badyánu 2 lžičky a půl hřebíčku 2 lžičky kardamonu 2 lžičky zázvoru 6 kuliček nového koření + vajíčko na potření + bílek + 175g mletého cukru
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na „vánoční tradice“: medové perníčky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na „Vánoční tradice“: Medové perníčky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď „Vánoční tradice“: Medové perníčky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|