|
Recept na Strakonické "štrúdle"
Recept na Strakonické "štrúdle" je zařazen v kategorii moučníky - záviny, rolády.
K přípravě Strakonické "štrúdle" budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
42 dkg hladké mouky - světlé, 25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/, 10 lžic studené vody, 2 polévkové lžíce octu, 2 žloutky a špetka soli Náplň: 15 dkg strouhanky, 5 dkg másla, 1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou to lepší než strouhaná, cukr krupice dle chuti, vanilkový cukr, mletá skořice nebo koření jablkový závin, rozinky namočené v rumu,sekané ořechy, ty nejsou podmínkou, máslo a rum na potření, moučkový cukr na posypání.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Strakonické "štrúdle"
Recept na Strakonické "štrúdle": Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet dáme do vody a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. P.S. sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Poznámka k receptu na Strakonické "štrúdle": K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka. Když jsme se přestěhovali z paneláku do postaveného domku, tak proti nám bydlela jedna starší paní sousedka. Tehdy jsem byla na mateřské dovolené, ona byla v důchodu a tak jsme se navštěvovaly. Jednou jsem k ní přišla a na dvorku na zápraží byly 3 plechy a na nich 9 nohavic těchto štrúdlů. Já jsem na ně koukala jako puk a ona říkala, že je upekla pro svoji vnučku a pošle jí je na chmelovou brigádu. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus. Při pečení těchto jsem o tom ještě nevěděla :-) Tyto jsou z 1,5 dávky.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Strakonické "štrúdle", kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: yanull (J@n@)
- Datum vložení: 07.09.2010
- Počet porcí: 1 porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Záviny, rolády
- Suroviny: 42 dkg hladké mouky - světlé, 25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/, 10 lžic studené vody, 2 polévkové lžíce octu, 2 žloutky a špetka soli Náplň: 15 dkg strouhanky, 5 dkg másla, 1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou to lepší než strouhaná, cukr krupice dle chuti, vanilkový cukr, mletá skořice nebo koření jablkový závin, rozinky namočené v rumu,sekané ořechy, ty nejsou podmínkou, máslo a rum na potření, moučkový cukr na posypání
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na strakonické "štrúdle",
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Strakonické "štrúdle" - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Strakonické "štrúdle"
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|