|
Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky je zařazen v kategorii omáčky.
K přípravě Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
50 g másla 60 g hladké mouky 1 větší cibule 500 g rajčat nebo 5 PL rajského protlaku 1 čajová lžička švestkových povidel 1 čajová lžička mleté škořice špetka perníkového koření 5 zrnek celého pepře 2 zrnka nového koření kousek bobkového listu asi 2 Pl octa 1 PL cukru 1 a půl litru vody /vývaru z hovězího předního masa/.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky: 1 verze podle babičky : Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce. Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme. Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba. Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa.´ 2. verze podle babičky: Dá se udělat rajská omáčka i bez jíšky: A to tak, že rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.
Poznámka k receptu na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky: Dala jsem obě verze receptů podle bábinky z kuchařky, ze které vařila. Všechny slovní výrazy a citace jsem zde ponechala, neměnila jsem je, jinak by to už zase nebylo jinak a ne podle bábinky. Omáčky jsou zde zcela určitě, ale zkusila jsem "staročeskou omáčku " tak, jak se vařila dříve podle babičky z Kuchařky z naší vesnice.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: varilamyskakasicku (Ivka)
- Datum vložení: 21.12.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Omáčky
- Suroviny: 50 g másla 60 g hladké mouky 1 větší cibule 500 g rajčat nebo 5 PL rajského protlaku 1 čajová lžička švestkových povidel 1 čajová lžička mleté škořice špetka perníkového koření 5 zrnek celého pepře 2 zrnka nového koření kousek bobkového listu asi 2 Pl octa 1 PL cukru 1 a půl litru vody /vývaru z hovězího předního masa/
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|