|
Recept na Sametový švestkovo-jablečný koláč
Recept na Sametový švestkovo-jablečný koláč je zařazen v kategorii moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny.
K přípravě Sametový švestkovo-jablečný koláč budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto: 200g polohrubé mouky (může být půl napůl bílá a celozrnná) 100g másla 1 žloutek 30g cukru moučka špetka soli kávová lžička skořice 2 pol. lžíce studené vody Náplň: švestky a jablka (množství takové, abyste pokrájeným ovocem zaplnili koláčovou formu, poměr švestek a jeblek podle chuti - hmotnost odhaduji na cca tři čtvtě kila) + citronová šťáva 100g cukru krupice (množství příp. upravte podle sladkosti ovoce) vanilkový cukr 3 žloutky 200ml (kelímek) smetany ke šlehání.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Sametový švestkovo-jablečný koláč
Recept na Sametový švestkovo-jablečný koláč: Do mísy si prosijeme mouku a cukr, přidáme skořici a sůl, případně špětičku prášku do pečiva (v surovinách ani neuvádím, nemusí být). Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a vodu. Vidličkou vytvoříme něco jako sypkou drobenku a pak už hněteme a hněteme, až máme voňavý malý bochánek. Těsto uložíme na dvě hodiny do lednice (doporučuji čas dodržet, lépe se s ním pak pracuje). Rozpálíme si troubu na 200°C. Mezitím vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme švestky, vyjádříme, oloupeme, pokrájíme a ocitrónujeme jablka, aby nezhnědla. Když je těsto vychlazené, rozválíme ho a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto rovnoměrně poklademe ovocem a dáme ještě bez náplně na 15 minut zapéct. Troubu zmírníme na cca 190°C. Na náplň utřeme oba cukry se žloutky do světlé pěny a vmícháme smetanu. Směsí rovnoměrně zalijeme předpečené ovoce a dáme péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla. Pokud už by vám připadalo, že povrch tmavne příliš rychle a náplň ještě není "usazená", zapněte pouze spodní pečení. Dobrou chuť!
Poznámka k receptu na Sametový švestkovo-jablečný koláč: Těsto doporučuji válet na pečícím papíře, trochu se může trhat. Rozválenou placku pak přiklopte formou dnem vzhůru, obraťte, sloupněte pečící papír a těsto zarovnejte a domačkejte do formy. Není třeba vymazávat, je mastné a nepřilepí se - pokud nemáte tak zdevastovanou formu jako já. Recept jsem si upravila na základě receptu z Ona DNES.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Sametový švestkovo-jablečný koláč, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Oveska
- Datum vložení: 28.11.2011
- Počet porcí: 8-12
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny
- Suroviny: Těsto: 200g polohrubé mouky (může být půl napůl bílá a celozrnná) 100g másla 1 žloutek 30g cukru moučka špetka soli kávová lžička skořice 2 pol. lžíce studené vody Náplň: švestky a jablka (množství takové, abyste pokrájeným ovocem zaplnili koláčovou formu, poměr švestek a jeblek podle chuti - hmotnost odhaduji na cca tři čtvtě kila) + citronová šťáva 100g cukru krupice (množství příp. upravte podle sladkosti ovoce) vanilkový cukr 3 žloutky 200ml (kelímek) smetany ke šlehání
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na sametový švestkovo-jablečný koláč,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Sametový švestkovo-jablečný koláč - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Sametový švestkovo-jablečný koláč
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|