|
Recept na Makové koláče
Recept na Makové koláče je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Makové koláče budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
550 g hladké mouky 400 ml plnotučného mléka 200 g maku 200 g krystal cukru 50 ml sodovky 50 ml oleje 20 g droždí 3 špetky skořice 2 vejce špetka soli.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Makové koláče
Recept na Makové koláče: Do mísy si dáme polovinu vlažného, ale ne horkého mléka, sodovku, olej, vejce, prosátou mouku, špetku soli, polovinu cukru a nadrolené droždí. Velmi pečlivě vypracujeme (a nebo necháme nějaký stroj vypracovat) hladké těsto - pokud se nám zdá příliš řídké, přisypeme ještě trochu hladké mouky. Odložíme kynout na přibližně hodinu. Před uplynutím této doby dáme do hrnku zbylé mléko, zbylý cukr, mák a trochu skořice, vše spolu za občasného promíchání svaříme a odložíme trochu vychladnout. Z těsta si odtrháváme pomoučenými rukami trochu těsta a uděláme si kuličky tak na půl až třetinu dlaně. Ty odložíme na pomoučený vál. Od velikosti nyní vytvořených kuliček závisí to, jak naše makové koláče budou velké po upečení - čili kdo raděj větší, dělá větší, kdo menší, dělá ... překvapivě také menší. Necháme přibližně dvacet minut až půl hodiny kynout. Poté rozložíme vyrostlé a mírně sploštělé bochánky na vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný plech. Zachováme mezi nimi dost velké odstupy. Jemně je ještě pomoučíme a pak dnem sklenice odpovídající velikosti (o maličko menší průměr než bochánek) vytlačíme prostor pro náplň - můžeme ho ještě rozšířit či upravit ručně. Toto místo naplníme odpovídajícím množstvím svařeného maku a koláče vožíme do trouby rozpálené na 175 stupňů na přibližně patnáct až dvacet minut - doba záleží od barvy. Vyndáme, a necháme vychladnout (pokud možno nezbaštíme ještě teplé, protože by nám pak bylo přeci jen krapet ouvej). Z uvedeného množství jsem měl dva plechy, které jsem pekl souběžně. Lze podávat i jako večeři či snídani, s hrnkem mléka nebo kefíru :)
Poznámka k receptu na Makové koláče: Náplň je možno samozřejmě obohatit o různé oříšky nebo i rozinky, často se přidává také náš český tuzemáček a někdo část maku nahrazuje perníkem nebo piškoty.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Makové koláče, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: medmic
- Datum vložení: 04.01.2013
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 550 g hladké mouky 400 ml plnotučného mléka 200 g maku 200 g krystal cukru 50 ml sodovky 50 ml oleje 20 g droždí 3 špetky skořice 2 vejce špetka soli
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na makové koláče,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Makové koláče - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Makové koláče
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|