|
Recept na Kysané zelí ze sudu
Recept na Kysané zelí ze sudu je zařazen v kategorii zavařeniny.
K přípravě Kysané zelí ze sudu budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
14 kg - zelí hlávky (po očištění zbyde asi 13 kg krouhanky) 200 g sůl 20 g kmín celý 150 g cibule (asi 2 střední).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kysané zelí ze sudu
Recept na Kysané zelí ze sudu: Ze zelí odstraníme vrchni špinavé či poškozené listy a hlávky raději ještě opláchneme. Nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťály. Pak nakrouháme - já používám obyčejný kuchyňský robot, kotouč na proužky (na fotce). Nastrouhané zelí přesypávám do vaničky (dětská - dobře vymytá a vypláchnutá horkou vodou). Přidáme sůl, kmín a cibuli na půlkolečka a vše dobře promícháme. Pak začneme směs pěchovat do sudu - vždy asi 3 - 4 hrsti, pak pěstí pořádně upěchujeme, až začne pouštět šťávu - tu postupně odebíráme naběračkou do hrnku - nevyléváme. (doporučuji používat latexové či gumové rukavice - sůl je hodně agresivní a ruce pak pálí) Když napěchujeme všechno zelí, ještě pořádně udusáme, povrch uhladíme - teď by na povrchu mělo zbýt trochu šťávy, aby zelí nebylo suché. Pokud tam není, dolijeme z odebrané šťávy z hrnku. Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. První týden nechávám v místnosti s 15 - 20 stupni, pak přendám do sklepa, kde si krásně kvasí až do jara (jedlé je asi po měsíci). Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu.
Poznámka k receptu na Kysané zelí ze sudu: Loni jsme ho dělali poprvé a bylo luxusní:-) Jedli jsme ho až do velikonoc (pak došlo). Hledala jsem, jestli tu není recept, protože jsem ho nenašla, dovolím si přidat. Naložili jsme dnes a těšíme se na Hodobožovou kachýnku, až ho ochutnáme.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kysané zelí ze sudu, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: sunny.sofi
- Datum vložení: 22.01.2013
- Počet porcí: 10 l kameninový sud
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Zavařeniny
- Suroviny: 14 kg - zelí hlávky (po očištění zbyde asi 13 kg krouhanky) 200 g sůl 20 g kmín celý 150 g cibule (asi 2 střední)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kysané zelí ze sudu,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kysané zelí ze sudu - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kysané zelí ze sudu
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|