RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg, recepty Jelítka Rozpis na 10 kg, Jelítka, , , , , Rozpis, na, 10, kg


Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg

Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg je zařazen v kategorii vepřové maso. K přípravě Jelítka Rozpis na 10 kg budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
2 kg masa a laloku z hlavy, 1,5kg střevního sádla i se škvarky, 1 kg plic a sleziny, 3 kg uvařených krup, 2-3 l. krve, 1 vrchovatá polévková lžíce mletého pepře, 1 polévková lžíce mletého nového koření, p lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 300 g smažené cibule (tmavohnědá barva.), 150-200 g soli, asi 1/2 litru vývaru, 10-15 metrů tlustého střeva.(Množství koření a soli je orientační, řídí se podle chuti a místních zvyklostí. Někdo kvůli prodloužení trvanlivosti nedává cibuli.)..

Jelítka     Rozpis na 10 kg
Zvětšit obrázek

Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg

Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg:
Den před zabijačkou uvaříme kroupy. Nesmějí být ani tvrdé ani rozvařené. Vodu scedíme a kroupy neproplachujeme, aby se lépe spojily s krví. Rozloží se v tenčí vrstvě, aby vychladly a uchováme je v chladnu. Očištěná a upravená střeva nakrájíme a na jednom konci zašpejlujeme. Maso a vnitřnosti povaříme, každé zvlášť!. Vyškvařené střevní sádlo oddělíme od škvarků. Maso nasekáme nahrubo, tučné části a škvarky jemněji. Vnitřnosti umeleme s opečenou cibulí. Vychlazené kroupy promícháme s prosezenou krví, pak přidáme ostatní suroviny a hustotu upravíme vývarem. Naplněná zašpejlovaná jelítka vkládáme do vroucí vody a po dobu 30 minut udržujeme teplotu vody na 85-90°C. Správně uvařená jelítka plavou na hladině a když je propíchneme, nevytéká červená tekutina. Jelítka vyjmeme cedníkem z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme v jedné vrstvě na rošt do chladné místnosti. Občas obrátíme. Úplně vychladlé skladujeme při 0°C asi 3 dny. Před podáním opékáme.

Poznámka k receptu na Jelítka Rozpis na 10 kg:
Směs do jelit můžeme i péci na plotně (míchá se) a kroupy se používají do polévky. Při zabijačce se dělají i žemlová jelítka, staročeská žemlová jelítka, francouzská jelítka (bílá), ledvinová jelítka, nejsou tak známá a každé má svoji recepturu.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jelítka Rozpis na 10 kg, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: fb.lib (František Brusák)
  • Datum vložení: 03.04.2012
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Vepřové maso
  • Suroviny: 2 kg masa a laloku z hlavy, 1,5kg střevního sádla i se škvarky, 1 kg plic a sleziny, 3 kg uvařených krup, 2-3 l. krve, 1 vrchovatá polévková lžíce mletého pepře, 1 polévková lžíce mletého nového koření, p lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 300 g smažené cibule (tmavohnědá barva.), 150-200 g soli, asi 1/2 litru vývaru, 10-15 metrů tlustého střeva.(Množství koření a soli je orientační, řídí se podle chuti a místních zvyklostí. Někdo kvůli prodloužení trvanlivosti nedává cibuli.).
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jelítka rozpis na 10 kg, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jelítka Rozpis na 10 kg - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jelítka Rozpis na 10 kg

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist