|
Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg
Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Jelítka Rozpis na 10 kg budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
2 kg masa a laloku z hlavy, 1,5kg střevního sádla i se škvarky, 1 kg plic a sleziny, 3 kg uvařených krup, 2-3 l. krve, 1 vrchovatá polévková lžíce mletého pepře, 1 polévková lžíce mletého nového koření, p lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 300 g smažené cibule (tmavohnědá barva.), 150-200 g soli, asi 1/2 litru vývaru, 10-15 metrů tlustého střeva.(Množství koření a soli je orientační, řídí se podle chuti a místních zvyklostí. Někdo kvůli prodloužení trvanlivosti nedává cibuli.)..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg
Recept na Jelítka Rozpis na 10 kg: Den před zabijačkou uvaříme kroupy. Nesmějí být ani tvrdé ani rozvařené. Vodu scedíme a kroupy neproplachujeme, aby se lépe spojily s krví. Rozloží se v tenčí vrstvě, aby vychladly a uchováme je v chladnu. Očištěná a upravená střeva nakrájíme a na jednom konci zašpejlujeme. Maso a vnitřnosti povaříme, každé zvlášť!. Vyškvařené střevní sádlo oddělíme od škvarků. Maso nasekáme nahrubo, tučné části a škvarky jemněji. Vnitřnosti umeleme s opečenou cibulí. Vychlazené kroupy promícháme s prosezenou krví, pak přidáme ostatní suroviny a hustotu upravíme vývarem. Naplněná zašpejlovaná jelítka vkládáme do vroucí vody a po dobu 30 minut udržujeme teplotu vody na 85-90°C. Správně uvařená jelítka plavou na hladině a když je propíchneme, nevytéká červená tekutina. Jelítka vyjmeme cedníkem z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme v jedné vrstvě na rošt do chladné místnosti. Občas obrátíme. Úplně vychladlé skladujeme při 0°C asi 3 dny. Před podáním opékáme.
Poznámka k receptu na Jelítka Rozpis na 10 kg: Směs do jelit můžeme i péci na plotně (míchá se) a kroupy se používají do polévky. Při zabijačce se dělají i žemlová jelítka, staročeská žemlová jelítka, francouzská jelítka (bílá), ledvinová jelítka, nejsou tak známá a každé má svoji recepturu.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jelítka Rozpis na 10 kg, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: fb.lib (František Brusák)
- Datum vložení: 03.04.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: 2 kg masa a laloku z hlavy, 1,5kg střevního sádla i se škvarky, 1 kg plic a sleziny, 3 kg uvařených krup, 2-3 l. krve, 1 vrchovatá polévková lžíce mletého pepře, 1 polévková lžíce mletého nového koření, p lžíce majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 300 g smažené cibule (tmavohnědá barva.), 150-200 g soli, asi 1/2 litru vývaru, 10-15 metrů tlustého střeva.(Množství koření a soli je orientační, řídí se podle chuti a místních zvyklostí. Někdo kvůli prodloužení trvanlivosti nedává cibuli.).
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jelítka rozpis na 10 kg,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jelítka Rozpis na 10 kg - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jelítka Rozpis na 10 kg
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|