|
Recept na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák
Recept na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
600 g hovězí kližky vcelku 250 g rajčat/4menší kusy 200 ml bílého vína/lze nahradit vodou 50 g špeku 1 větší cibule 1 lžíce oleje 2 lžíce plnotučné hořčice špetka chilli,nebo mleté pálivé papriky sůl nasekané čerstvé bylinky na ozdobu 2 m dlouhá nit,přeložená na polovinu/stačí obyčejná na šití na přípravu kuskusu 1 hrnek kuskusu/200ml 2 hrnky vody/400ml 1 kostka zeleninového bujónu 1 malá cibule 1 malá mrkev 1 lžička oleje+tenký plátek másla/nebo pouze 1 polévková lžíce oleje nasekané čerstvé bylinky.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák
Recept na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák: Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso. Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější. Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno. Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar. Do papiňáku(tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200ml tekutiny a promícháme. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky. Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5minut, si připravíme na přílohu kuskus. Ve 400ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky. Podáváme společně s omáčkou a masem.Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou.
Poznámka k receptu na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák: Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu. Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Anna Kocikova (Drahuš)
- Datum vložení: 02.11.2013
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: 600 g hovězí kližky vcelku 250 g rajčat/4menší kusy 200 ml bílého vína/lze nahradit vodou 50 g špeku 1 větší cibule 1 lžíce oleje 2 lžíce plnotučné hořčice špetka chilli,nebo mleté pálivé papriky sůl nasekané čerstvé bylinky na ozdobu 2 m dlouhá nit,přeložená na polovinu/stačí obyčejná na šití na přípravu kuskusu 1 hrnek kuskusu/200ml 2 hrnky vody/400ml 1 kostka zeleninového bujónu 1 malá cibule 1 malá mrkev 1 lžička oleje+tenký plátek másla/nebo pouze 1 polévková lžíce oleje nasekané čerstvé bylinky
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|