|
Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /
Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
300 g žitného kvasu /smícháme lžíci až dvě lžíce žitného kvásku se 170 ml vody a 170 g žitné mouky a necháme min. 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Dvě lžíce vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba/ 250 - 270 ml vody / dobré je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu, aby to dohromady dalo 250-270ml./ 80 g žitné chlebové mouky 420 g hladké mouky pšeničné 100-120 g vařené brambory ve slupce, 3 a půl lžičky soli /používám odměrku z domácí pekárny/ 1 velká lžíce drceného kmínu 1 velká lžíce celého kmínu 1 velká lžíce lněného semínka / nemusí být/ 1 velká lžíce chlebového koření z DM /nemusí být/.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /
Recept na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /: Na přípravu těsta použijeme pekárnu, která perfektně těsto propracuje. Do pekárny vložíme v pořadí: kvas, vodu, mouku, nastrouhaný brambor najemno, sůl, kmín,semínka, koření. Zapneme program těsto a necháme vykynout. Těsto nesmí být moc tuhé, je povolenější. /když bude potřeba, přidejte trošičku vody/ Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučenou pracovní plochu /použijeme žitnou mouku/ a několikrát ho lehce překlopíme. Zacházíme s ním opatrně, abychom z těsta nevytěsnili bubliny. Vytvarujeme bochníček a potom ho překulíme do pomoučené ošatky nebo cedníku, který jsme vystlali útěrkou a hodně ji pomoučili. Přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Záleží na síle kvásku....Těsto by mělo minimálně zvětšit objem o 1/3. Troubu si zapneme na plný výkon. Já mám max. 230 st. Na spodek dám kastrolek s vodou. Připravím si plech, na který dám pečící papír. Po vykynutí těsto rychle překlopím na plech a rychle s ním do trouby. Plech dávám doprostřed. Peču na plný výkon 10 minut a potom snížím teplotu na 180 - 190 st. a peču dalších 30 minut. Během pečení chléb postříkám 3x vodou. Používám rozprašovač. Upečený chleba nechám na mřížce vychladnout. Chleba je nadýchaný, střídka je hebká a vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčný. Brambora není v chlebě chuťově poznat.
Poznámka k receptu na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /: odkaz na výrobu žitného kvásku je zde: http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/ Test vykynutého těsta: když do něj píchneme prstem a rychle se vrací, tak není dostatečně vykynuté a při pečení by chleba popraskal. Když se těsto vrací zpět pomalu, tak to je známka dát těsto do trouby. Když se těsto nevrací a zůstane v něm důlek, tak je těsto překynuté a při pečení už se nezvedne a vznikne vám velmi nízký chleba /placák/.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: BILKOVAI (Iveta Bílková)
- Datum vložení: 02.07.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: 300 g žitného kvasu /smícháme lžíci až dvě lžíce žitného kvásku se 170 ml vody a 170 g žitné mouky a necháme min. 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Dvě lžíce vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba/ 250 - 270 ml vody / dobré je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu, aby to dohromady dalo 250-270ml./ 80 g žitné chlebové mouky 420 g hladké mouky pšeničné 100-120 g vařené brambory ve slupce, 3 a půl lžičky soli /používám odměrku z domácí pekárny/ 1 velká lžíce drceného kmínu 1 velká lžíce celého kmínu 1 velká lžíce lněného semínka / nemusí být/ 1 velká lžíce chlebového koření z DM /nemusí být/
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový / - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|