|
Recept na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem
Recept na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem je zařazen v kategorii mleté maso.
K přípravě Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
na kulicky: 300 g jemne mleteho hoveziho masa 1 lzice worchester omacky 1 lzicka mleteho noveho koreni 1 lzicka rajskeho protlaku 1/2 lzicky mleteho koriandru hrst nasekane hladkoliste petrzelky 1 lzice olivoveho oleje sul a pepr na omacku: 3 brambory 400 g mrazeneho hrasku 4 strouzky cesneku 4 vrchovate lzice rajskeho protlaku cca 1,5 l vyvaru (nebo bujon a vodu) velka hrst cerstveho koriandru spetka skorice lzicka cukru sul a pepr olej.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem
Recept na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem: Vsechny suroviny na kulicky smichame, radne propracujeme rukama a tvaruje mensi kulicky. Brambory oloupeme, nakrajime na kosticky, osolime a ve vyssi vrstve oleje opeceme do zlatova. Stejnym zpusobem zprudka, kratce, opeceme i masove kulicky. Do hrnce s vyssim okrajem prendame opecene brambory, masove kulicky, pridame prolisovane strouzky cesneku, hrasek, zalijeme vyvarem, ve kterem jsme rozmichali rajsky protlak a nechame cca 15 minut povarit. Nakonec vmichame nasekany koriandr. Dochutime soli, cukrem, peprem a skorici. Kdo rad ostrejsi, muze do omacky vmichat harrisu. Podavame s ryzi.
Poznámka k receptu na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem: U nás je to tapa, ktorá sa vyskytuje vo veľkej väčšine barov (bar je názov pre zariadenie, kde sa dá rýchlo najesť; to nie je nočný lokál, ako sa rozumie v Čechách a na Slovensku). Názov tejto tak typickej tapy je "Albóndigas" (množné číslo od slova "Albóndiga"), pretože hoci je to tapa, podávajú sa teplé 3-4 v malej kameninovej nádobe, ktorá dobre drží teplotu). Názov začína "Al-", čo ukazuje na pravdepodobný arabský pôvod tohoto jedla (Arabi tu boli niekoľko storočí...). Na rozdiel od horeuvedeného receptu, tu sa používa miešané mleté mäso (hovädzie a bravčové - vepřové), pretože výsledok je šťavnatejší ako len čisto z hovädzieho, čo je pravdepodobne hebrejská verzia. Na tom vidno rozdiel oproti pravdepodobne pôvodnému receptu, ktorý používa baranie mäso, keďže Arabi kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu bravčové mäso nejedia. Omáčka býva rôzne kombinovaná, napríklad s hrachom ako v tomto recepte, alebo len hustejšia rajčinová; rajčinová s rôznou zeleninou; s červeným vínom atď. Tu je zvykom obaliť guličky veľkosti golfovej loptičky v múke aby sa nerozpadali, opražiť a až potom dusiť alebo variť 15-20 min. Do mäsa sa pridáva 1 vajce, aby sa gule lepšie spolu držali. Zemiaky sa tu do tohoto jedla nedávajú. Naši príbuzní z Československa dnes varia toto jedlo po skúsenostiach, získaných v tunajších baroch.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: aisha
- Datum vložení: 09.03.2013
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Mleté maso
- Suroviny: na kulicky: 300 g jemne mleteho hoveziho masa 1 lzice worchester omacky 1 lzicka mleteho noveho koreni 1 lzicka rajskeho protlaku 1/2 lzicky mleteho koriandru hrst nasekane hladkoliste petrzelky 1 lzice olivoveho oleje sul a pepr na omacku: 3 brambory 400 g mrazeneho hrasku 4 strouzky cesneku 4 vrchovate lzice rajskeho protlaku cca 1,5 l vyvaru (nebo bujon a vodu) velka hrst cerstveho koriandru spetka skorice lzicka cukru sul a pepr olej
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Arabske masove kulicky v rajske omacce s hraskem
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|