RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin), recepty Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin), Koláč, sester, Tatinových, , (Tarte, Tatin)


Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin) je zařazen v kategorii moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny. K přípravě Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
1 listové těsto 6-8 jablek (podle velikosti) 170g cukru písek/krystal 50g másla.

Koláč sester Tatinových  (Tarte Tatin)
Zvětšit obrázek

Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Recept na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin):
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec. Do formy nasypeme 170g cukru a za stálého mícháme necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30g másla, promícháme a krátce provaříme. Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout. Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

Poznámka k receptu na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin):
Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire. Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč. Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados. Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit :) Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin), kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: isindy (Ivana)
  • Datum vložení: 09.05.2011
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny
  • Suroviny: 1 listové těsto 6-8 jablek (podle velikosti) 170g cukru písek/krystal 50g másla
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na koláč sester tatinových (tarte tatin), pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist