|
Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
●Základní těsto: Hrubá mouka 1 kg, mléko 550 - 600 ml, vejce 1 ks, sůl 1,5 až 2 rovné lžičky, cukr 1/4 lžičky, droždí 1 kostka (42g), rohlíky 2 ks (nejlépe den staré). -Voda na uvaření, sůl 1 lžička ( do vody). ●Na knedlíky se používá nejčastěji mouka hrubá, ze které je knedlík krásně kyprý a nerozváří se. Z polohrubé mouky se dělají knedlíky jemnější. Z hladké mouky se knedlíky rozváří, nejsou moc chutné, ani pohledově moc vzhledné. ●Mléka se dává 500 ml a při zpracovávání těsta se mléko dle potřeby po troškách dolévá. Záleží na kvalitě mouky. Někdy 500 ml stačí a někdy se musí dát skoro 600 ml. Ale ze začátku radši to menší množství. ●Knedlíky při vaření vkládáme do vroucí vody, kterou po pár minutách ztlumíme na prostřední plamen. Voda nesmí jít prudkým varem, ale taky nesmí vůbec přestat vařit. V polovině vaření, můžeme poklici jemně - o 1 cm - odsunout na stranu (neodklápíme celé!), aby nám trochu unikal horký vzduch a pěna z vody tak nekypěla..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování: ●V misce si ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít. ●Do větší mísy si vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). ●Fotky 1 + 2: Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem. ●Fotka 3: Vykynuté těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené! ●Fotky 4 - 11: Při tvarování si díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 h, pak 10h, pak 8 h,... a skončíme 2 h. ●Fotky 12 - 14: Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím si spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat. Hotové bochánky si položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 min. kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. ●Fotky 15 - 17: Nakynutý bochánek si zlehke rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, aby jsme z něj "vyhnali" vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní. Vznikne nám tvar takové jakoby "činky" (foto 16). Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5 - 6 cm. (délka záleží na velikosti hrnce ve kterém budeme knedlíky vařit!) ●Fotky 18 - 19: Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek. ●Fotky 20 - 21: Knedlíky necháme ještě 10 min. kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené (1 lžička soli) vody. Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabydou a musí mít v hrnci dost prostoru! Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna). ●Knedlíky vaříme 18 - 20 min. (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndaváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndaváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší. ●Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat,.... Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo). ●Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem. ●Pakliže vaříme knedlíky na dvakrát (po dvou kusech), tak další bochánky si uděláme, když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.
Poznámka k receptu na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování: Tento recept jsem vložila jako takovou odpověď, pro všechny co mi psaly, jak na knedlíky.... Snažila jsem se postup popsat a nafotit krok po kroku a zároveň, aby nebyl příliš složitý. Samozřejmě, že těsta na knedlíky lze použít různá, ale tohle je takové nejzákladnější. Knedlíky se hodí jak k omáčkám, tak k mastnějším jídlům. Jiný postup na přípravu těsta mám popsaný i zde - http://www.toprecepty.cz/recept/4360-jemne-domaci-.... Tyto knedlíky lze vařit i na páře. Snad tento "recept" někomu pomůže, aby překonal strach a nakonec zjistil, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost ;-).
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 04.05.2011
- Počet porcí: 4 šišky
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: ●Základní těsto: Hrubá mouka 1 kg, mléko 550 - 600 ml, vejce 1 ks, sůl 1,5 až 2 rovné lžičky, cukr 1/4 lžičky, droždí 1 kostka (42g), rohlíky 2 ks (nejlépe den staré). -Voda na uvaření, sůl 1 lžička ( do vody). ●Na knedlíky se používá nejčastěji mouka hrubá, ze které je knedlík krásně kyprý a nerozváří se. Z polohrubé mouky se dělají knedlíky jemnější. Z hladké mouky se knedlíky rozváří, nejsou moc chutné, ani pohledově moc vzhledné. ●Mléka se dává 500 ml a při zpracovávání těsta se mléko dle potřeby po troškách dolévá. Záleží na kvalitě mouky. Někdy 500 ml stačí a někdy se musí dát skoro 600 ml. Ale ze začátku radši to menší množství. ●Knedlíky při vaření vkládáme do vroucí vody, kterou po pár minutách ztlumíme na prostřední plamen. Voda nesmí jít prudkým varem, ale taky nesmí vůbec přestat vařit. V polovině vaření, můžeme poklici jemně - o 1 cm - odsunout na stranu (neodklápíme celé!), aby nám trochu unikal horký vzduch a pěna z vody tak nekypěla.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
|
|
|
|
|