|
Recept na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Recept na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou je zařazen v kategorii jiné maso.
K přípravě Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
jehněčí kýta, 2 pórky, 4 mrkve, 2 menší celery, 2 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 250 ml suchého bílého vína, 2 - 3 snítky tymiánu, sůl, pepř, 6 - 8 brambor, 100 g těstovin, na omáčku: 25 g másla, 25 g mouky, 375 ml vývaru z jehněčího masa, 1 -2 lžíce smetany, 2 lžíce posekaných kapar, 2 lžíce bazalky (petrželky), sůl, pepř.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Recept na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou: Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené. Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny. Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci. Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.
Poznámka k receptu na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou: Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: evosheek (Ivo)
- Datum vložení: 23.04.2013
- Počet porcí: 6 porcí
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Jiné maso
- Suroviny: jehněčí kýta, 2 pórky, 4 mrkve, 2 menší celery, 2 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 250 ml suchého bílého vína, 2 - 3 snítky tymiánu, sůl, pepř, 6 - 8 brambor, 100 g těstovin, na omáčku: 25 g másla, 25 g mouky, 375 ml vývaru z jehněčího masa, 1 -2 lžíce smetany, 2 lžíce posekaných kapar, 2 lžíce bazalky (petrželky), sůl, pepř
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jehněčí kýta s kaparovou omáčkou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|