|
Recept na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku
Recept na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Vepřová plec (kýta) 1,5 kg, špenát čerstvý listový 250 g, nebo mrazený listový asi 7-8 válečků, sůl, pepř barevný drcený, česnek 1 hlavička - asi 8 větších stroužků, cibule 4 ks, olivový olej 1 lžička, olej slunečnicový 1 lžíce, mouka hladká 3 - 4 lžíce, máslo 50 g, koňak 4 lžíce, smetana 31%..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku
Recept na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku: Vepřové maso očistíme a prořízneme na celistvý plát. Zlehka jej naklepeme přes fólii - maso nerozklepeme na tenko, jen ho spíš paličkou zformujeme do jednotného plátu. Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubší kostky. Čerstvý špenát přebereme, propláchneme a zlehka osušíme. Na větší pánvi si rozehřejeme lžičku oliv. oleje, vsypeme polovinu česneku, rozvoníme jej a přidáme připravené špenátové listy. Ty na pánvi zlehka prohodíme a děláme je jen tak dlouho, než lehce zavadnou. Pak pánev odstavíme z tepla. Mrazený špenát necháme povolit, zbavíme ho přebytečné vody dále postupujeme stejně jako u čerstvého. Troubu si zapneme na 180 °C. V pekáčku si rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme jí do zlatova. Mezitím si plát masa osolíme, posypeme hrubě pomletým pepřem a zbylým česnekem. Maso pokapeme 2 lžícemi koňaku a poklademe připraveným špenátem. Zlehka ho osolíme, poklademe pár "lístky" másla a polijeme 2 lžícemi smetany. Roládu si zavineme a sepneme jehlami, nebo stáhneme provázkem. Roládu zvenčí osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem. Hotovou cibuli odhrneme ke stranám pekáčku, vložíme roládu a ze všech stran jí opečeme do zatažení masa. Poté maso podlijeme vroucím vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, přiklopíme poklicí a vložíme do rozpálené trouby, kde jí za občasného otočení a podlití (jen pokud je potřeba! ) pečeme do měkka. Dle použité masa je to přibližně 1,5 hod. Během pečení seškrabujeme do šťávy přípečky ze stran pekáčku - pro pěknou finální barvu omáčky. Hotovo roládu vyjmeme a uložíme do tepla. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou a restujeme aby nebyla mouka syrová. Poté podlijeme studeným vývarem (vodou), pečlivě prošleháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky a necháme provářet asi 20 min. Poté omáčku přepasírujeme do hrnce, přidáme smetanu a jen zlehka zavaříme (smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se v horké omáčce srazí). Nakonec přilijeme zbylý koňak, přidáme pár vloček másla a omáčku vypneme. Do omáčky ještě zlehka nameleme špetku barevného pepře. Je to už jen pro finální vůni a chuť omáčky. Roládu zbavíme jehel / nití, pokrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.
Poznámka k receptu na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku: Maso si můžete připravit dopředu - plát osolit, opepřit, pokapat koňakem, zavinout a nechat pár hodin uležet. Maso krásně zkřehne a provoní se . Pak už jen rozvinete, přidáte náplň a dále dle receptu.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 24.06.2013
- Počet porcí: 8 - 10 porcí
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: Vepřová plec (kýta) 1,5 kg, špenát čerstvý listový 250 g, nebo mrazený listový asi 7-8 válečků, sůl, pepř barevný drcený, česnek 1 hlavička - asi 8 větších stroužků, cibule 4 ks, olivový olej 1 lžička, olej slunečnicový 1 lžíce, mouka hladká 3 - 4 lžíce, máslo 50 g, koňak 4 lžíce, smetana 31%.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|