|
Recept na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
Recept na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky je zařazen v kategorii moučníky - kynuté - ostatní.
K přípravě Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Obyčejné těsto: 1kg polohrubé mouky, 15dkg tuku, 15dkg cukru, 2 žloutky, 4 dkg droždí, asi 1/2 litru mléka, citrónová kůra, 1 dkg soli, 1/2 vejce na potření Jemné těsto: 1kg polohrubé mouky, 22 dkg tuku, 22dkg cukru, 4 žloutky, 6 dkg droždí, asi 1/2 litru mléka, citrónová kůra, vanilka, 4dkg rozinek, 7dkg mandlí, 1dkg soli, 1/2 vejce na potření.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
Recept na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky: Z části mléka zmladíme droždí se 4dkg cukru a hrstkou mouky. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl. Mouku prosejeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší; později totiž ztuhne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu, a nakonec do něho veválíme rozinky a nakrájené mandle. Dáme je zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za dvě i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer. Přes noc vykynou. Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na pomaštěný papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír. Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejce, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak troubu zmírníme a dopékáme. Pečeme podle velikosti 3/4 až 1 hodinu.
Poznámka k receptu na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky: Dávám bodík, můj oblíbený recept, dělám téměř stejně
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: petraf.t
- Datum vložení: 07.06.2012
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté - Ostatní
- Suroviny: Obyčejné těsto: 1kg polohrubé mouky, 15dkg tuku, 15dkg cukru, 2 žloutky, 4 dkg droždí, asi 1/2 litru mléka, citrónová kůra, 1 dkg soli, 1/2 vejce na potření Jemné těsto: 1kg polohrubé mouky, 22 dkg tuku, 22dkg cukru, 4 žloutky, 6 dkg droždí, asi 1/2 litru mléka, citrónová kůra, vanilka, 4dkg rozinek, 7dkg mandlí, 1dkg soli, 1/2 vejce na potření
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na velikonoční mazanec (bochánek) od babičky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|