|
Recept na Svíčková na hrubo
Recept na Svíčková na hrubo je zařazen v kategorii hovězí maso.
K přípravě Svíčková na hrubo budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
ingredience k naložení masa: - maso – 1 kg v celku - hovězí zadní (nejlépe pravá svíčková; může být také falešná svíčková kulatá plec nebo-li židovská nebo falešná svíčková ze zadní kýty, velká plec, vrchní šál, předkýtí zadní kýty, zvěřina, klokaní maso, naložená vepřová panenka; kuře není vhodné) - sůl - pepř - slanina – 200gr (100 gr. pro špikování masa a 100 gr. pod maso) - mrkev – 4-5 větších kusů - petržel – 2 ks - celer – 2 ks menší hlízy nebo polovinu větší hlízy v pr. cca 13 cm - cibule – 1 až 2 ks - tymián – 1 špetka - bobkový list – 3 ks - pepř černý – 3 kuličky - nové koření – 3 kuličky - jalovec – 1-2 kuličky (zajímavá ingedience pokud se dělá zvěřina ale pozor, může být velmi hořké - OPATRNĚ) - citron 2-3 ks – (1-2 ks vymačkat na potření masa a 1 ks přidat na kolečka nakrájený při pečení pod maso ; popřípadě citronová šťáva při dochucování omáčky) soupis ingrediencí pro dochucení omáčky: - cukr zkaramelizovaný - smetana zakysaná – 1/3 dílu (alespoň 30% tuku) - mléko – 1/3 dílu; další mléko na případné zředění omáčky podle vkusu - šlehačka ke šlehání – 1/3 dílu (30-40% tuku) pozn.: celkem cca 1 litr (1/3 + 1/3 + 1/3) dozdobení na talíři: - brusinky (džem) cca 150gr - citron (nakrájet na kolečka) - šlehačka neslazená (spray nebo našlehaná smetana ke šlehání).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Svíčková na hrubo
Recept na Svíčková na hrubo: Postup: Naložení masa je základní krok ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku. Špek stuhne a lépe se špikuje do masa. Do misky nasypat sůl a pepř a zalít šťávou z vymačkaného citronu. Takto vzniklou hustou kaší potřít povrch očištěného masa a vetřít do povrchu masa. Na dno pekáče nasypat nahrubo nastrouhanou zeleninu a cibuly a vše promíchané s tymiánem. Na místo, kde bude ležet maso, položit bobkový list, černý pepř, nové koření, na proužky nakrájený špek a citron nakrájený na kolečka a okrájený od kůry. Takto prošpikované a potřené maso zasypat zeleninou tak, aby bylo maso celé zakryté. Maso možno také před založením do nastrouhané zeleniny potřít octem nebo rozehřátým máslem nebo olejem proti vysychání a lepšímu rozložení masa. Pekáč obalit potravinářskou fólií a nechat v chladu nejméně přes noc (nejlépe 3–4 dny). Po odležení maso vytáhnout (suprově to voní) a zprudka osmahnout na sádle nebo na olivovém oleji z pokrutin třeba na VOK pánvi), aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Zeleninu na pekáči rozhrnout a opět připravit lůžko z bobkového listu, proužků špeku plátků citronu a koření. Osmahnuté maso vrátit zpátky na pekáč na připravené lůžko. Trochu podlít vodou a zvolna píct (cca 2 až 2,5 hodiny při 180°C a posledních 15-20 minut osmahnout do hněda kvůli barvě). Po 1 hodině pečení maso otočit a občas podlít vodou. Když je maso měkkoučké, vytáhnout z pekáče a ze zbylé směsi odstranit věci, které tam nechci nechat (bobkový list, případně nějaké kuličky, hlavně jalovec v případě zvěřiny - může být hořký). Upečenou zeleninovou směs nalít do kastrolu tak jak je viz foto (možno rozmixovat v mixeru), zalít 1/3 dílu mléka, 1/3 dílu zakysané smetany a 1/3 dílu smetany ke šlehání a lehce na mírném ohni vařit. Nechat projít varem, podle chuti dosolit nebo osladit zkaramelizovaným cukrem. Žádné zahušťování moukou. Svíčková je excelentní. Při servírování na plátek masa lžičku brusinek, eventuálně šlehačku a neměl by chybět karlovarský knedlíček. Dobrou chuť.
Poznámka k receptu na Svíčková na hrubo: Pokud se zelenina nerozmixuje, je omáčka chuťově zajímavá. Jako na způsob chalupářské svíčkové.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Svíčková na hrubo, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: frodobagin
- Datum vložení: 03.02.2013
- Počet porcí: 4-5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Hovězí maso
- Suroviny: ingredience k naložení masa: - maso – 1 kg v celku - hovězí zadní (nejlépe pravá svíčková; může být také falešná svíčková kulatá plec nebo-li židovská nebo falešná svíčková ze zadní kýty, velká plec, vrchní šál, předkýtí zadní kýty, zvěřina, klokaní maso, naložená vepřová panenka; kuře není vhodné) - sůl - pepř - slanina – 200gr (100 gr. pro špikování masa a 100 gr. pod maso) - mrkev – 4-5 větších kusů - petržel – 2 ks - celer – 2 ks menší hlízy nebo polovinu větší hlízy v pr. cca 13 cm - cibule – 1 až 2 ks - tymián – 1 špetka - bobkový list – 3 ks - pepř černý – 3 kuličky - nové koření – 3 kuličky - jalovec – 1-2 kuličky (zajímavá ingedience pokud se dělá zvěřina ale pozor, může být velmi hořké - OPATRNĚ) - citron 2-3 ks – (1-2 ks vymačkat na potření masa a 1 ks přidat na kolečka nakrájený při pečení pod maso ; popřípadě citronová šťáva při dochucování omáčky) soupis ingrediencí pro dochucení omáčky: - cukr zkaramelizovaný - smetana zakysaná – 1/3 dílu (alespoň 30% tuku) - mléko – 1/3 dílu; další mléko na případné zředění omáčky podle vkusu - šlehačka ke šlehání – 1/3 dílu (30-40% tuku) pozn.: celkem cca 1 litr (1/3 + 1/3 + 1/3) dozdobení na talíři: - brusinky (džem) cca 150gr - citron (nakrájet na kolečka) - šlehačka neslazená (spray nebo našlehaná smetana ke šlehání)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na svíčková na hrubo,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Svíčková na hrubo - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Svíčková na hrubo
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|