|
Recept na Štola (DlabemeZdrave)
Recept na Štola (DlabemeZdrave) je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Štola (DlabemeZdrave) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
20g droždí 50g fruktosy 20g vanilkové fruktosy 200g rostlinného tuku (Alsan) 1 vejce 175ml obilného mléka 350g špaldové mouky (polohrubá) 350g pšeničné mouky (polohrubá) 75g nasekaných mandlí 100g kandovaného ovoce 50g kandované citrusové kůry 100g rozinek 50ml rumu 150g marcipánu (2x75g) 1/2 lžičky skořice 1/2 lžičky kardamonu máslo a moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Štola (DlabemeZdrave)
Recept na Štola (DlabemeZdrave): Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme). Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple. Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek. Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu. Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu). Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme. Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min). Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie. Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.
Poznámka k receptu na Štola (DlabemeZdrave): http://dlabemezdrave.cz/
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Štola (DlabemeZdrave), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: DlabemeZdrave (Mishka)
- Datum vložení: 10.02.2014
- Počet porcí: 2ks (cca 1kg/ks)
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 20g droždí 50g fruktosy 20g vanilkové fruktosy 200g rostlinného tuku (Alsan) 1 vejce 175ml obilného mléka 350g špaldové mouky (polohrubá) 350g pšeničné mouky (polohrubá) 75g nasekaných mandlí 100g kandovaného ovoce 50g kandované citrusové kůry 100g rozinek 50ml rumu 150g marcipánu (2x75g) 1/2 lžičky skořice 1/2 lžičky kardamonu máslo a moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Štola (dlabemezdrave),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Štola (DlabemeZdrave) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Štola (DlabemeZdrave)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|