|
Recept na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou
Recept na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na bramborové rolády: 600 g den předem vařených brambor, sůl dle potřeby - zhruba lžička, 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření, 80 g hrubé mouky, 80 g hrubé krupice nebo dětské krupičky, 1 zarovnaná lžíce solamylu, 60 g jemně nastrouhané mrkve, čerstvá nať petrželky. 4 hrubší vepřové kotlety s kostí (pro milovníky kuřecího masa 4 stehna),sůl, mletý pepř, 10 - 15 g hladké mouky, 500 g kysaného zelí, 80 g libové anglické slaniny vcelku nebo šunka, 1 střední cibule, 2 lžíce oleje, špetka cukru dle potřeby 2 větší jablka, 20 g másla, 20 g cukru krupice, zhruba 5 cl vody nebo raději vína..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou
Recept na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou: Brambory si jemně nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici nebo krupičku, solamyl, 1 vejce, sůl a zpracujeme těsto. Množství mouky a krupice se může nepatrně lišit podle toho, jaké máme brambory. Pracovní desku kuchyňské linky si mírně přetřeme vodou a položíme kus mikroténové fólie - neklouže nám. Na této fólii si vyvalíme polovinu těsta do obdélníkového tvaru, potřeme vejcem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví. Svineme do závinu a do fólie pevně zabalíme. Druhý díl těsta místo mrkví posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí. Nejraději v podlouhlém pekáčku už musíme mít připravenou vroucí vodu, rolády do ní vložíme, přiklopíme a vaříme 20 minut - dle velikosti i malinko déle.V polovině vaření otočíme, po 20 minutách vyjmeme a po chvíli odstraníme fólii. Povrch můžeme potřít troškou oleje. Nejdříve si připravíme nádivku do masa. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a mírně orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a tu orestujeme dosklovita. Pokud je slanina moc libová nebo použijeme šunku, tak přidáme trošku oleje. Pak přidáme kysané zelí a vše podusíme. Zelí si dochutíme dle potřeby - solí, pepřem, já trochu přisladila a necháme trošku zchladnout. Kotlety si z boku nařízneme - uděláme do nich kapsu, naplníme je zelím a uzavřeme masovými jehlami. Na povrchu je osolíme, posypeme hrubě drceným pepřem, na 2 lžících rozpaleného oleje je opečeme z obou stran, zalijeme trochou vody a dáme do předehřáté trouby. V první polovině pečení jsem je měla přiklopené, můžeme použít i alobal. Pak jsem dopékala odkryté a občas přelévala šťávou. Jak je maso měkké, tak ho odložíme do tepla a šťávu vyrestujeme do tuku, přidáme 10 - 15 g hladké mouky, osmahneme a zalijeme vodou. Necháme chvíli provařit a procedíme. Můžeme postupovat i tak, že si šťávu zahustíme záklechtkou, ale musíme chvíli déle provařit. Jablka překrojíme na poloviny a odstraníme jadřinec. Z másla a cukru si připravíme nejraději na teflovové pánvičce světlý karamel, vložíme do něho opéct jablka, zalijeme vínem nebo vodou a jablka chvíli podusíme. Pokud jsou tvrdší, tak tekutiny dáme trochu více a dusíme déle, občas otočíme, ale jablka se nesmí rozpadat. Jablka naplníme zbylým zelím, přiklopíme pokličkou a necháme prohřát. Pokud je třeba, přilijeme malinko vody. Na talíř dáme plátky z obou druhů bramborové rolády, přidáme plněné žebírko, jablko se zelím a šťávu. Kdo nemá rád vepřové maso, tak může použít a naplnit kuřecí stehna. Připravovala jsem oba dva druhy masa. Do bramborové rolády jsem použila 100 g mrkve, ale bylo to moc, v receptu jsem gramáž snížila. Bramborové těsto si můžeme připravit i jiné, nějaké své oblíbené a místo ve fólii můžeme vařit v alobalu. Ten ale musíme přetřít olejem. Pokud nemáme doma moc velké jedlíky, tak by mohlo být z uvedeného množství bramborové rolády i zelí 5 porcí. Recept jsem si mírně poupravila.
Poznámka k receptu na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou: Zdroj: Pořad Kluci v akci.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Merylas
- Datum vložení: 24.09.2011
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: Na bramborové rolády: 600 g den předem vařených brambor, sůl dle potřeby - zhruba lžička, 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření, 80 g hrubé mouky, 80 g hrubé krupice nebo dětské krupičky, 1 zarovnaná lžíce solamylu, 60 g jemně nastrouhané mrkve, čerstvá nať petrželky. 4 hrubší vepřové kotlety s kostí (pro milovníky kuřecího masa 4 stehna),sůl, mletý pepř, 10 - 15 g hladké mouky, 500 g kysaného zelí, 80 g libové anglické slaniny vcelku nebo šunka, 1 střední cibule, 2 lžíce oleje, špetka cukru dle potřeby 2 větší jablka, 20 g másla, 20 g cukru krupice, zhruba 5 cl vody nebo raději vína.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou
|
|
|
|
|