|
Recept na Provensálské hovězí plátky
Recept na Provensálské hovězí plátky je zařazen v kategorii hovězí maso.
K přípravě Provensálské hovězí plátky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Hovězí plátky z kýty po 150 g - 4 ks, cibule 2 větší, rajčata čerstvá 6 - 7 ks (dle velikosti), žampiony sterilované krájené - malá plechovka, sůl, pepř mletý bílý, provensálské koření, olej 3 lžíce, mouka hladká 2 lžíce, hořčice dijonská 1 lžička, vývar (voda) na podlití..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Provensálské hovězí plátky
Recept na Provensálské hovězí plátky: Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme (neklepeme je do tenka), osolíme je, opepříme a posypeme provensálským kořením. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou (zešednout). Opečené plátky odložíme na talíř. Do horkého výpeku si nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena (pozor na připálení). Poté do kastrolu vložíme plátky masa, vše podlijeme horkým vývarem (vodou) - do 2/3 výšky masa -, zlehka osolíme a dusíme do měkka. Během dušení přiléváme dle potřeby vývar. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Šťávu z masa vyusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme jí a zalijeme studeným vývarem. Šťávu pečlivě rozmícháme a dáme na 15 min provářet. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník. Zahustit lze i moukou rozmíchanou ve trošce studené vody - pak prováříme asi 20 min. Během prováření šťávy si rajčata na špičce lehce nakrojíme do kříže a zalijeme je vroucí vodou. Po pár minutách je vyjmeme a rajčata oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrojíme na poloviny, vyjmeme měkký obsah (použijeme jej třeba do salátu) a zbylá rajčata si nakrájíme na větší kusy. Do přecezené šťávy vmícháme hořčici, špetku čerstvého tymiánu (provensálského koření), odcezené žampiony, asi 2 lžíce nálevu a necháme jí dojít k pomalému varu, poté přidáme pokrájená rajčata a už jen zlehka zavaříme - šťáva má mít na povrchu tuk a rajčata nemají být rozvařená. Šťávu dle chuti doladíme špetkou čerstvě mletého pepře a solí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka, ale jen lehká, s glancem (tukem) na povrchu. Do hotové šťávy vložíme plátky masa, necháme je prohřát a podáváme třeba s rýží, těstovinami, bagetou. My jsme si ještě udělali lehký zeleninový salát.
Poznámka k receptu na Provensálské hovězí plátky: Recept je z části můj a z části z kuchařky. Nejsem nijak zastáncem sterilovaných jídel a celkem všeho z konzerv, ale tady jsou sterilované žampiony na místě. Dodají jídlu lehký šmrnc a jídlo není tolik houbové, jako by bylo z čerstvých žampionů. Do hotového pokrmu, lze nakonec ještě vmíchat dobrou zakysanou smetanu.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Provensálské hovězí plátky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 29.09.2011
- Počet porcí: 4 porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Hovězí maso
- Suroviny: Hovězí plátky z kýty po 150 g - 4 ks, cibule 2 větší, rajčata čerstvá 6 - 7 ks (dle velikosti), žampiony sterilované krájené - malá plechovka, sůl, pepř mletý bílý, provensálské koření, olej 3 lžíce, mouka hladká 2 lžíce, hořčice dijonská 1 lžička, vývar (voda) na podlití.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na provensálské hovězí plátky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Provensálské hovězí plátky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Provensálské hovězí plátky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|