|
Recept na Medovníky ( perníky / perníčky)
Recept na Medovníky ( perníky / perníčky) je zařazen v kategorii moučníky - perníky.
K přípravě Medovníky ( perníky / perníčky) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
800g hl. múky, 200g medu, 300g práškového cukru, 3pl. kakaa, 2 zarovnané čl. sódy, 3-4čl. medovníkového korenia, 100g tuku, trochu uvarenej čiernej kávy, 3 vajcia, 1vajce na potretie medovníkov, voda.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Medovníky ( perníky / perníčky)
Recept na Medovníky ( perníky / perníčky): Výroba cesta: Vajcia necháme zohriať pri izbovej teplote. Uvaríme silnejšiu kávu (stačí 2-3pl) a necháme ju vychladnúť. Tuk rozpustíme a tiež necháme vychladnúť. Múku preosejeme s cukrom, sódou, kakaom a koreninami. Zo všetkých surovín (okrem kávy) vymiesime cesto. Kávu pridávame podľa poteby tak, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ale ani veľmi riedke. Hotové cesto potom zabalíme do poravinárskej fólie, prípadne do mikroténového sáčku a odložíme minimálne do druhého dňa na chladné miesto (odložené cesto vydrží na chladnom mieste veľmi dlho, podľa mojich skúseností 2 týždne určite :o)). Pečenie: Cesto pred spracovaním necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom z neho vaľkáme pláty hrubé 3-4mm (pre menšie) a 4-5mm (pre väčšie) a vykrajujeme rôzne tvary. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme vykrojené medovníky. Medzi jednotlivámi kusmi necháme medzeru do 2 cm, pretože sa pečením zväčšia. Pečieme pri teplote okolo 180°C podla rúry a asi 5-15min podľa veľkosti medovníkov. Upečené medovníky vytiahneme z rúry a potrieme ešte za horúca s trochou vody rozšľahaným vajíčkom. Hustá poleva Na 1ml bielka 4,25g preosiateho* práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky**. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 170g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20 minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako vyšľahaná šľahačka, nesmie odkavpkávať z varešky. Ak by bola riedka, môžeme ju zahustiť tým, ze ju budeme dlhšie miešať, prípadne pridáme trochu preosiateho cukru. Riedka poleva na oblievanie Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.
Poznámka k receptu na Medovníky ( perníky / perníčky): *Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka. ** Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu. viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Medovníky ( perníky / perníčky), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: ercicka (Erika)
- Datum vložení: 05.04.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Perníky
- Suroviny: 800g hl. múky, 200g medu, 300g práškového cukru, 3pl. kakaa, 2 zarovnané čl. sódy, 3-4čl. medovníkového korenia, 100g tuku, trochu uvarenej čiernej kávy, 3 vajcia, 1vajce na potretie medovníkov, voda
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na medovníky ( perníky / perníčky),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Medovníky ( perníky / perníčky) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Medovníky ( perníky / perníčky)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|