|
Recept na Jelení kýta na smetaně
Recept na Jelení kýta na smetaně je zařazen v kategorii jiné maso.
K přípravě Jelení kýta na smetaně budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
600g jelení kýty 100g slaniny 1 bobkový list 3 kuličky jalovce 3 kuličky pepře 3 kuličky nového koření 200ml olej 1 mrkev 1 petržel 1 malý celer 1 cibule 1 citron koření na divočinu 150ml červeného vína 2dl smetany 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce brusinkové marmelády vývar cukr sůl.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Jelení kýta na smetaně
Recept na Jelení kýta na smetaně: Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí a zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme. Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar. Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu krátce orestujeme a dáme k masu. Maso poklademe plátky másla, podlijeme vínem a pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě. Maso neustále podléváme výpekem a vývarem (pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu). Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme) , zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády krátce povaříme. Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávou a cukr. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.
Poznámka k receptu na Jelení kýta na smetaně: Recept vyzkoušen a hodnotím kladně. Uděla jsem však několik změn. Maso bylo jelení plec. Nedávala jsem víno, ale marinovala jsem cca 24 hodin ve větším množství citronové štávy a oleje a většího množstvví oleje. Podlévala jsem hovězím vývarem z kostí a dochucovala rybízovou zavařeninou místo brusinkovou. Jinak, jak píše Bahula, recp je podobný svíčkové, ale přeto jiný díky koření na zvěřinu. Tady doporučuji koření na divočinu od fa Avocado pro menší objem soli.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Jelení kýta na smetaně, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Bahula
- Datum vložení: 10.04.2012
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Jiné maso
- Suroviny: 600g jelení kýty 100g slaniny 1 bobkový list 3 kuličky jalovce 3 kuličky pepře 3 kuličky nového koření 200ml olej 1 mrkev 1 petržel 1 malý celer 1 cibule 1 citron koření na divočinu 150ml červeného vína 2dl smetany 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce brusinkové marmelády vývar cukr sůl
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na jelení kýta na smetaně,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Jelení kýta na smetaně - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Jelení kýta na smetaně
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|