|
Recept na Dort - "Láhev Peprmintky"
Recept na Dort - "Láhev Peprmintky" je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Dort - "Láhev Peprmintky" budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto na 6 plátů piškotu: sníh z 8 bílků 8 žloutků 480 g hladké mouky 800 cukru moučka 20 lžic horké vody 1,5 kypřicího prášku do pečiva Krém: 3 malé mandarinkové kompoty 7 x Créme Olé 3 vanilkové esence 2,2 kg zakysané smetany 16% tuku 2 x balení mascarpone 4 ztužovače šlehačky moučkový cukr podle požadované chuti Zdobení - etiketa 200 g marcipánu barvičky na potraviny (v tubě Dr. Oetker, 59,90 Kč/4ks v balení) 2 tabulky bílé čokolády (celkem 200 g) Posyp: 300 g jemně strouhaného kokosu 2 lžičky sypké zelené potravinářské barvy asi 1 dl vlažné vody Technické detaily:-) alobal, papírové kartony, izolepa, dřevěná deska o rozměrech cca 32 x 70 cm, potravinářská folie..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Dort - "Láhev Peprmintky"
Recept na Dort - "Láhev Peprmintky": Den první: ze surovin na těsto upečeme 6 plátů. Žloutky utřeme s cukrem a vodou, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec patrně vmícháme sníh z bílků. Pečeme na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 160°C asi 14 minut, dokud povrch mírně nezezlátne. Pokud na špejli neulpívá syrové těsto, máme hotovo. Piškotové pláty i s pečicím papírem uložíme v chladnější místnosti, překryjeme pruhem pečicího papíru a kraje zatížíme, aby piškot neosychal. Den druhý: výroba krému; tvarování a promazání těsta, barvení kokosové moučky Do nádoby s víkem přelijeme mandarinkové kompoty i se šťávou, pevně uzavřeme a třeseme nádobou, dokud se ovoce "nerozmixuje". Do velké mísy přelijeme vzniklou ovocnou drť, přidáme vanilkovou esenci, zakysané smetany, mascarpone, ztužovačce šlehačky a moučkový cukr podle chuti. Vše důkladně rozmixujeme, aby se suroviny spojily. A nyní tvarování: Pokud nemáte vhodné podložky, pomozte si jako já: nejprve si připravíme 2 x 2 tvrdé, pevné kartony papíru o rozměrech 25 x 35 cm (já použila ty, které mi zbyly po vybalení nově koupeného ložního prádla). Dva položíme na sebe, obalíme alobalem a zespod přelepíme izolepou. Tři pláty těsta potřebujeme pro spodní část láhve, další tři na hrdlo s víčkem. Z prvních tří plátů vykrájíme obdélníky o rozměrech cca 23 x 33 cm a jednotlivé pláty promažeme asi centimetrovou vrstvou krému - skládáme na sebe (přímo na vyrobené alobalové podložky tak, aby vrchní část budoucí láhve byla těsně u kraje). Vznikne nám asi osmicentimetrový "kvádr", který nakonec pomžeme i z boku a vrchní strany tenčí, asi půlcentimetrovou vrstvou krému. Dáme asi na dvě hodiny ztuhnout do lednice, pak lehce překryjeme potravinářskou folií (aby korpusy neosychaly a nenačichly případnými pachy z lednice). Z dalších tří plátů vyřízneme podle šablony vršek láhve (délka 33 cm, šířka dole 23 cm, postupně ze zužuje až na vrchních cca 8 cm). Pláty klademe těsně k dolnímu kraji podložky, abychom je pak mohli spojit se spodní částí láhve. Dále postupujeme jako v předchozí části). Zbylý krém uschováme do lednice. Barvení kokosu: 250 g kokosu (protože 50 g bílé kokosové moučky potřebujeme na hrdlo) nasypeme do uzavíratelné nádoby a rovnoměrně pocákáme potravinářskou barvu smíchanou s vodou. Uzavřeme a nádobou třeseme, dokud se kokos s barvou nespojí - místo nádoby můžeme použít i mikrotenový sáček). V případě potřeby rukou v igelitové rukvici kokos promneme. Pak obarvenou moučku rozdělíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a sušíme v troubě při 50°C asi čtyři hodiny, po půlhodince vždy promícháme. Necháme doschnout na vzduchu do druhého dne. Den třetí: zdobení Marcipán rozválíme tak, aby po všech stranách o 1 cm přesahoval přes dvě tabulky čokolády. Pak na něj čokolády položíme kostičkami nahoru a obalíme je marcipánem. Otočíme a ozdobíme barvičkami v tubě - necháme aspoň 20 minut zaschnout. Dřevěnou desku obalíme potravinářskou folí a přeložíme na ni obě části láhve. Měly by být téměř u sebe, mezery vyplníme zbylým krém, kterým pomažeme znovu celou láhev kolem dokola. Pokud by vám snad krém nezbyl, stačí potřít vrstvou mascarpone nebo mírně oslazeného tvarohového sýru typu Phoenix smíchaného s troškou změklého másla - nemusíte znovu dělat celý krém. Na korpus přiložíme etiketu s nápisem, patrně ji přikryjeme pečicím papírem a posypeme jej kromě hrdla ze všech stran zelenou kokosovou moučkou. Hrdlo pak posypeme bílým kokosem.
Poznámka k receptu na Dort - "Láhev Peprmintky": A zbývá posledních několik bodů: 1. dát si panáka!!! :-) 2. otřít pot 3. VYFOTIT SI HOTOVÝ DORT! 4. požádat strážné andílky, aby Vám dort při případném převozu/přenosu nesjel z desky 5. modlit se, aby oslavenci chutnalo 6. srovnat si bolavá záda Pokud všech šest bodů dopadlo dobře, je fajn: 1. dát si ještě jednoho (dva, tři,...) panáky s oslavencem 2. radovat se za zvuku mlaskotu a oblizování se všech ochutnavačů 3. skromně přijímat slova chvály .-) 4. rozdat odkaz s receptem .- 5. oddechnout si 6. slíbit si, že od podobných aktivit si dáte opravdu, ale pravdu na dlouhou dobu pokoj :-))))))) Ano, byl to můj první "velký" dort, měřil nakonec 68 x 25 cm. Netvrdím, že poslední, ale fakt si dám nějaký čas "voraz" :-)))))) Není dokonalý, ani nemůže být, když šlo o prototyp, ale fakt jsem se snažila .-) Radost udělal a prý chutnal, takže to snad stálo za to... A skládám obrovskou poklonu Vám , kteří vytváříte všechny ty úchvatné, okouzlující, nádhérné a do putníku vymakané dortíky levou zadní. Protože, co si konečně budeme povídat, chce to zkušenosti, nekonečnou trpělivost, fištróna, v neposlední řadě i odvahu a dobrého rehabilitačního specialistu .-) Zlatej štrůdl nebo buchty s tvarohem :-)))))))))))))))
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Dort - "Láhev Peprmintky", kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Strašně moc
- Datum vložení: 21.10.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: Těsto na 6 plátů piškotu: sníh z 8 bílků 8 žloutků 480 g hladké mouky 800 cukru moučka 20 lžic horké vody 1,5 kypřicího prášku do pečiva Krém: 3 malé mandarinkové kompoty 7 x Créme Olé 3 vanilkové esence 2,2 kg zakysané smetany 16% tuku 2 x balení mascarpone 4 ztužovače šlehačky moučkový cukr podle požadované chuti Zdobení - etiketa 200 g marcipánu barvičky na potraviny (v tubě Dr. Oetker, 59,90 Kč/4ks v balení) 2 tabulky bílé čokolády (celkem 200 g) Posyp: 300 g jemně strouhaného kokosu 2 lžičky sypké zelené potravinářské barvy asi 1 dl vlažné vody Technické detaily:-) alobal, papírové kartony, izolepa, dřevěná deska o rozměrech cca 32 x 70 cm, potravinářská folie.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na dort - "láhev peprmintky",
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Dort - "Láhev Peprmintky" - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Dort - "Láhev Peprmintky"
|
|
|
|
|