|
Recept na Hot Pot (Zapečené brambory)
Recept na Hot Pot (Zapečené brambory) je zařazen v kategorii bramborová jídla.
K přípravě Hot Pot (Zapečené brambory) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g vykostěné vepřové plece nakrájené na kostičky, 2-3 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička drceného tymiánu, 1 lžička mletého koriandru, čerstvě mletý černý pepř, 1 plechovka fazolí s kukuřicí, hovězí vývar, 500 g brambor nakrájených na kolečka, 2 cibule, plátky, 2-3 mrkve nakrájené na kolečka, 2 lžíce sádla.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hot Pot (Zapečené brambory)
Recept na Hot Pot (Zapečené brambory): Brambory oloupané a nakrájené na kolečka s mrkví uvaříme krátce ve slané vodě. Do polotvrda. Kostky masa osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zprudka opečeme v pánvi na sádle. Přidáme tymián a koriandr. Do pekáčku naklademe polovinu povařených brambor s mrkví, polovinu na kolečka nakrájené cibule, fazole s kukuřicí zbavené nálevu. Následuje maso, zbytek cibule a navrch dáme opět brambory s mrkví. Zalijeme vývarem a pečeme v troubě, dokud nejsou brambory i maso měkké a na povrchu se vytvoří zlatavá krusta.
Poznámka k receptu na Hot Pot (Zapečené brambory): Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry. V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hot Pot (Zapečené brambory), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: evosheek (Ivo)
- Datum vložení: 23.04.2013
- Počet porcí: 4 porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Bramborová jídla
- Suroviny: 500 g vykostěné vepřové plece nakrájené na kostičky, 2-3 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička drceného tymiánu, 1 lžička mletého koriandru, čerstvě mletý černý pepř, 1 plechovka fazolí s kukuřicí, hovězí vývar, 500 g brambor nakrájených na kolečka, 2 cibule, plátky, 2-3 mrkve nakrájené na kolečka, 2 lžíce sádla
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hot pot (zapečené brambory),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hot Pot (Zapečené brambory) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hot Pot (Zapečené brambory)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|